Da li znate da možete usvojiti pse koji nisu prošli obuku vlade jer su previše - fini

21.11.2023

10:11

0

Autor: K. O.

Nije svaki pas za službu, neki je i za maženje

Da li znate da možete usvojiti pse koji nisu prošli obuku vlade jer su previše - fini
Copyright Freepik

Iako mnogi službeni psi diplomiraju i nastavljaju da imaju uspešne karijere, postoji niz razloga zbog kojih mogu biti izbačeni iz svojih programa, uključujući nervozu, nedostatak motivacije i ličnost koja ne odgovara nastupu.

Za neke, razlog za neuspeh može biti čak i previše "lep" temperament.

Za one koji su zainteresovani za pse kao što su nemački kratkodlaki ptičari, labradori retriveri, nemački ovčari ili belgijski malinoa, možete se prijaviti nekoj od organizacija za usvajanje šteneta koje je više zainteresovano za priljubljivanje nego za drogu.

Svi psi su dobri psi, ali nisu svi psi dobri službeni psi. Neki službeni psi u obuci ne uspevaju da prođu kroz proces - obično zato što jednostavno nisu sposobni za različite uloge koje službeni pas mora da igra. Ovo je odlična vest za ostale, jer oni koji „ne uspeju“ u obuci službenih pasa skoro uvek idu na usvajanje.

Udomljavanje psa koji nije uspeo da prođe kroz obuku samo je još jedan način na koji možete obezbediti dom životinji kojoj je potreban. Mnoge organizacije nabavljaju svoje pse iz spasilačkih grupa, a njihovo direktno usvajanje je način da ih spreči da se vrate u sistem skloništa.

Freepik
 

Služba nije za svakog psa

Biti službeni pas je veliki posao i nisu svi štenci za to stvoreni. Razlozi su ili zdravstveni ili ponašanje. Što se tiče zdravlja, psi mogu patiti od problema sa očima kao što su katarakta, problemi sa zglobovima, ili imaju problem sa hranom ili druge alergije koje im otežavaju da budu na vrhuncu igre u svakom trenutku. U ponašanju, stvari poput previše energije, previše druželjubivosti sa strancima ili poteškoća na povodcu mogu diskvalifikovati psa iz službene obuke.

S druge strane, pas koji nije kvalifikovan za uslugu može biti savršeno štene za nekoga ko jednostavno traži kućnog ljubimca. Zapamtite da su službeni psi radni psi čiji se vodiči oslanjaju na njih u obavljanju veoma važnih zadataka, od vođenja kroz javne prostore do njuškanja bombi na aerodromima.

AP Photo/Carolyn Kaster, File
 

Kućni ljubimci, s druge strane, imaju mnogo manje odgovornosti. Stvari kao što su alergije ili previše energije ne umanjuju njihovu sposobnost da vole i budu voljeni, što je u suštini posao naših životinjskih pratilaca. Uz to, većina ovih pasa voli da "radi" na neki način čak i nakon što su usvojeni. Zato bi bilo dobro da istražite šta vaš službeni pas voli da radi pre nego što ga dovedete kući.

Neke od najpopularnijih organizacija službenih pasa sa programima za usvajanje uključuju Service Dogs Inc., Freedom Service Dogs of America, Psi vodiče za slepe i pse vodiče Amerike, iako ih ima još mnogo.

Nekad je besplatno, a nekad i skupo usvojiti ovakvog psa

Cene za usvajanje psa za promenu karijere kreću se od 0 do 1.000 dolara, pa čak i više. Visoke cene se često pripisuju značajnoj količini obuke i zdravstvenog pregleda i održavanja kojima se ovi štenci podvrgavaju tokom školovanja.

Profimedia
 

Pošto se obučavaju da obavljaju mnoge ozbiljne i intenzivne zadatke, potrebno im je da budu skoro savršenog zdravlja i da prođu vrhunsku obuku. Sve ovo zahteva vreme i novac da bi se dobro uradilo. Intenzivna obuka i zdravstvena nega čine ih veoma poželjnim kao kućne ljubimce, tako da ove organizacije često imaju mnogo više potencijalnih usvojitelja nego pasa spremnih za ponovno udomljavanje. Možda ćete morati da čekate mesecima - ili čak godinama - da pas postane dostupan, što je veoma dugo ako ste spremni da svojoj porodici dodate novu životinju.

Freepik
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike