Da li mačke zaista bolje vide noću nego danju?

08.05.2024

09:37

0

Autor: K. O.

Mačke imaju izuzetno dobar noćni vid i reflekse koji im pomažu u lovu i manevrisanju

Da li mačke zaista bolje vide noću nego danju?
Copyright Profimedia

Poznato je da se mačke sjajno snalaze u mraku. Ako ste ikada videli kako vas dva blistava oka gledaju iz mraka, jasno vam je da njihov vid drugačije funkcioniše nego ljudski.

A da li one stvarno bolje vide noću nego danju?

Mačke imaju izuzetno dobar noćni vid i sposobnost da vide u uslovima slabog osvetljenja, što im omogućuje da love čak i u sumrak ili noću. Njihove oči imaju veliki broj specijalizovanih fotoreceptora zbog kojih mnogo bolje vide od ljudi kada je svetlo slabo.

A za to je zaslužna njihova anatomija i struktura očiju.

Evo nekoliko razloga zašto mačke bolje vide noću nego danju:

Profimedia
 

Pupila

Mačje oči imaju vertikalno proširenu zenicu koja se može skupiti u usku pukotinu ili proširiti u veliki kružni otvor. Ova promenjiva veličina zenice omogućuje mačkama da kontrolišu količinu svetlosti koja ulazi u oko, što je ključno za prilagođavanje na različite nivoee osvetljenja, posebno u sumrak ili noću.

Tapetum lucidum

To je reflektivni sloj smešten iza mrežnjače u mačjim očima. Ovaj sloj reflektuje svetlost koja prolazi kroz mrežnjaču, što povećava osetljivost na svetlost i omogućuje mačkama da bolje koriste raspršenu svetlost, poput one koja dolazi od Meseca ili zvezda u noći.

Fotoreceptori

Mačke imaju veliki broj štapića, fotoreceptora koji su osetljivi na svetlost niskog nivoa. Štapići su odgovorni za noćni vid i omogućuju mačkama da vide u uslovima slabog osvetljenja.

Pexels
 

Zenice

Osim što mogu menjati veličinu, mačje zenice su šire u poređenju s ljudskim, što im omogućuje da prikupljaju više svetlosti i poboljšavaju sposobnost noćnog vida.

Sva ove prilagođavanja omogućuju mačkama da vide u mraku bolje nego ljudi.

Međutim, u poređenju s ljudima, mačji dnevni vid nije tako oštar, posebno u boji i detaljima. To znači da vaša mačka danju ne vidi tako dobro kako vidi noću. Takođe, neke mačke mogu imati određene probleme s vidom kao posledicu genetskih predispozicija, povreda ili bolesti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike