Ova dva preslatka mačeta koštala su neverovatnih 50 hiljada dolara: I za to postoji veliki razlog (VIDEO)

25.03.2024

09:44

0

Autor: K. O.

Za sve je "kriva" neizmerna ljubav

Ova dva preslatka mačeta koštala su neverovatnih 50 hiljada dolara: I za to postoji veliki razlog (VIDEO)
Copyright Freepik

Znamo da je ljubav prema ljubimcima neizmerna, ali jedna žena otišla je korak dalje. Naime, Kanađanka Kris Stjuart iz grada Kelovne u Britanskoj Kolumbiji odlučila se na drastičan potez nakon što je pre dve godine ostala bez svog voljenog mačka, Beara.

Bear je bio petogodišnji ragdoll mačak koji je preminuo 2022. godine nakon što ga je udario automobil. Čim je ostala bez svog ljubimca, Stjuart nije gubila vreme te je kontaktirala kompaniju ViaGen Pets and Equine iz Teksasa, koja se bavi kloniranjem kućnih ljubimaca.

Kako bi sačuvala genetski materijal svog izuzetno pametnog mačka, odmah je pokrenula proces kloniranja.

"Bear je bio najpametnija mačka, najpametnija životinja koju sam ikada imala, i samo sam htela da se njegov genetski materijal zauvek nastavi. Nisam mislila da je Majka Priroda gotova s Bearovim genetskim materijalom, zbog čega sam htela da nastavi živeti", izjavila je Stjuart u intervjuu za Global News.

Kodi Lemb iz kompanije ViaGen Pets and Equine objasnila je da je ceo proces kloniranja sličan in vitro oplodnji (IVF). Nakon oplodnje embriona koji sadrži genetski materijal originalnog ljubimca, embrion se ubacuje u surogat majku koja će okotiti klonove. Mačići se zatim testiraju kako bi se potvrdilo jesu li genetski identični originalnom ljubimcu.

Cena jednog kloniranja inače iznosi 50 hiljada dolara, ali Stjuart je za tu cenu dobila dva mačeta, koje je nazvala Bear Bear i Honey Bear. Vlasnica je zadovoljna celim procesom i veruje da su mačići, osim izgleda, nasledili i Bearov duh.

"Osećam olakšanje jer je proces konačno gotov", rekla je vlasnica mačića klonova. "Nema više čekanja, a kod sebe imam mačiće koji me podsećaju na Beara. Ako ne mogu imati pravog Beara, mogu imati mačiće koji mu nalikuju."

"Očigledno je da kloniranje mačaka traje neko vreme. Nije neuobičajeno da imamo višestruke pokušaje da se osigura da embrioni mogu uspešno da prerastu u fetuse i postanu mačići", rekla je Stjuart za CTV 2023. godine, nakon dva pokušaja da se Bearova DNK klonira, a prenosi People. 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike