Mačka iz Brazila se bori za titulu najveće na svetu: Trenutni šampion u Ginisovoj knjizi ima 1,2 metra

21.03.2024

10:12

0

Autor: V. I.

A kada se rodio, bio je najmanje mače u leglu

Mačka iz Brazila se bori za titulu najveće na svetu: Trenutni šampion u Ginisovoj knjizi ima 1,2 metra
Ksartruk - Copyright Instagram printscreen

Sa 130 centimetara i nešto više od 10 kilograma, Ksartruk, mačka rase majn kun stara šest godina, živi sa svojim starateljima u Jauu, 235 kilometra od Sao Paula. Marsija Oliveira i Žan Martins imaju san da ga upišu u Ginisovu knjigu rekorda kao najveću mačku na svetu.

Par, koji se već 13 godina bavi uzgojem mačaka ove rase, ima izazov da prestigne italijansku macu po imenu Barivel, takođe iste rase, rekordera iz 2018. Aktuelni šampion je za 10 centimetara niži i ako Ginisova knjiga rekorda potvrdi Ksartrukove mere, mačka iz Sao Paula ima šansu da preuzme titulu najveće na svetu za sebe.

"Kada je rođen, bio je najmanje mače u leglu, nije imao ni 80 grama. Bio je veoma mali, mislili smo da se neće razviti, ali malo-pomalo je prešišao braće i sestare“, rekla je Marsija za G1.

 

 

"Kada ga merimo od vrha nosa do repa, i ako je opušten, možemo doći do 1,35 metara“, otkriva ona. Validacija od strane Ginisove knjige rekorda trebalo da se desi od kraja aprila do početka maja, kada se očekuje da će se obaviti zvanično merenje.

Ova merenja se uvek obavljaju u prisustvu novinara, fotografa i sudije, kako bi se potpisala i dokazala izjava o zapisniku. Odatle će par napraviti prezentaciju da mačka postane svetski rekorder. Ovo će se održati na izložbi Brazilskog kluba mačaka u Sao Paulu u julu, na kojoj će biti prisutni i predstavnici Ginisove knjige rekorda. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike