Zašto je drastično povećan broj napuštenih francuskih buldoga

18.03.2024

09:24

0

Autor: K. O.

Napuštanje povećano i među ostalim psima, ali buldozi prednjače

Zašto je drastično povećan broj napuštenih francuskih buldoga
Francuski buldog - Copyright Pixabay

Broj napuštenih francuskih buldoga u Engleskoj i Velsu porastao je drastično prethodnih godina, preneo je Gardijan.

Prema Kraljevskom društvu za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA), broj ovih napuštenih životinja povećao se sa osam u 2020. godini na 582 u 2023. godini, što je povećanje od preko 7.000 odsto.

Dobrotvorna organizacija je dodala da je povećanje zabeleženo i među ostalim vrstama pasa, ali da nijedno povećanje nije bilo kao među francuskim buldozima.

Esmi Viler, ekspert za dobrobit pasa u RSPCA, rekla je da, dok su s jedne strane razlozi za napuštanje pasa složeni, jedan od uzroka bi mogao da bude sve veći životni troškovi, dodajući da su troškovi održavanja francuskog buldoga veći nego kod ostalih pasa.

Odan, inteligentan pas sa ljubaznom naravi

Inače, francuski buldog je rasa pasa koja se ističe svojim simpatičnim izgledom, ljubaznom naravi i kompaktnim telom. Poznat po svojim karakterističnim velikim, okruglim očima i kratkom njuškom, francuski buldog je pas srednje veličine koji je postao izuzetno popularan kao kućni ljubimac širom sveta.

Profimedia
 

Ovi psi su poznati po svom prijateljskom i društvenom temperamentu. Često su odani svojim vlasnicima i vole biti uključeni u svakodnevne aktivnosti porodice. Iako su pomalo tvrdoglavi, francuski buldozi su inteligentni i mogu biti prilično poslušni uz pravilnu obuku i motivaciju.

Što se tiče fizičkih karakteristika, francuski buldozi imaju kompaktno telo, s mišićavim ramenima i snažnim vratom. Njihova kratka dlaka obično dolazi u različitim bojama, poput krem, sive, tigraste ili crne. Održavanje dlake ovih pasa je prilično jednostavno, jer im ne treba često kupanje, ali treba redovno četkanje kako bi se uklonila mrtva dlaka i održala koža zdravom.

Iako su aktivni psi, francuski buldozi ne zahtevaju preteranu fizičku aktivnost. Šetnje i umerena igra obično su dovoljne da zadovolje njihove potrebe za vežbanjem. Zbog svoje kratke njuške, ovi psi mogu imati problema s disanjem u vrlo vrućim ili vlažnim uslovima, pa je važno da se prilikom aktivnosti vodi računa o njihovom udobnosti i sigurnosti.

Profimedia
 

Ukratko, francuski buldog je šarmantan, društven i prilagodljiv pas koji može biti odličan pratilac kako pojedincima tako i porodicama. Sa svojim jedinstvenim izgledom i ljubaznom prirodom, ovi psi osvajaju srca mnogih ljubitelja pasa širom sveta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike