Rezervisala sam odmor za mog depresivnog psa da bi mu bilo bolje - evo kako je to izgledalo

05.03.2024

11:11

0

Autor: K. O.

I vaši ljubimci mogu imati teške dane

Rezervisala sam odmor za mog depresivnog psa da bi mu bilo bolje - evo kako je to izgledalo
Copyright Pexels

Ne mogu da kažem da li sam to samo umislila, ali mislim da se moj pas oseća loše, počela je svoju priču Sara Ingram.

Bouzer, moj nežni i smešni trogodišnji kokapu je inače poskakivao i bio bezbrižan. Ali u poslednje vreme njegov rep visi malo niže nego obično i nastavlja da me gleda duge, dugo u oči.

Imali smo tešku zimu sa beskrajnim kišnim danima koji su sprečili duge šetnje koje on voli, a imao je i traumatičnu operaciju koja je zahtevala višestruke posete veterinaru i trajalo je nedeljama.

A onda smo dobili mačke.

Dva prelepa, razigrana mačeta koji ga ponižavaju svojom okretnošću, jedu njegovu hranu, kradu moju naklonosti i kao krajnju uvredu – kake u njegov krevet. Tako da ga ne krivim što mu je svega dosta.

I psi mogu da budu depresivni

Koliko god to zvučalo nategnuto, naši pseći saputnici mogu patiti od depresije, kaže stručnjak za ponašanje pasa Džejms Hare iz Newquay Puppy and Dog Training.

Džejms takođe dodaje gubitak apetita, više spavanja, letargično, destruktivno ponašanje i povlačenje iz društvenih situacija kao pokazatelje da se pas možda oseća loše, i preporučuje zabrinutim vlasnicima da pokušaju da utvrde šta bi moglo da uznemiri njihovog ljubimca.

„Budite tu za njih. Shvatite šta vam govore. Psi govore, ali samo onima koji znaju da slušaju“, kaže on.

Bouzer je bio štene i iako sam oduvek želela psa, nikada nisam mogla da zamislim koliko će on obogatiti moj život.

Pexels
 

Tokom tih mračnih dana izolacije, dao mi je razlog da ćaskam sa strancima u parku i satima sam stajala i tužno razgovarala sa njima o broju smrtnih slučajeva i razvoju vakcine, dok se Bouzer sprijateljio sa svim lokalnim dobrim dečacima i devojkama. Podsticao me je da istražujem obližnja brda i šume i donosio radost i toplinu u te duge, dosadne mesece svima koje je sreo.

On je tada pazio na moje mentalno zdravlje, pa ću ja sada da se brinem o njegovom.

Ali kako razveseliti psa? „Povećavanje mentalne i fizičke stimulacije je ključno. Vodite svog psa na različite varijante šetnji. Dajte im igračke slagalice, naterajte ih da malo rade za hranu“, kaže Džejms.

Onda je vlasnica prelomila - odlučujem da odem korak dalje i odvedem ga na mali odmor, samo nas dvoje.

Bouzer voli dve stvari više od svega na ovom svetu; tenisku lopticu i plažu. Pakujemo se i odlazimo u jedno mesto u blizini Grejt Jarmuta, malog grada koji se ponosi time što je pogodan za pse. Niko od nas nikada nije bio na obali Norfolka, tako da je zvučalo kao dobra destinacija.

Kućica je predivna, sa potpuno zatvorenom prednjom i zadnjom baštom - savršeno za pse.

Takođe je imao balkon duž prvog sprata sa staklenom ogradom, što je značilo da je Bouzer mogao da posmatra šetače pasa na dinama ispod dok sam ja uživala u pogledu na Severno more.

Ono što je bilo sjajno je to što je imanje bilo potpuno ograđeno, tako da je mogao slobodno da se zabavi.

Sve je prilagođeno psima, pa čak i lokalni pabovi, pošta prodaje teniske loptice, a Poppie's Tearoom u gradu služi pupaćino (kapučino za pse) i pseće kobasice.

Freepik
 

Psu se raspoloženje menja

Vidim da mu se raspoloženje podiže. Ne rečima, ali razumem. Radim od kuće, sama, i dok svakodnevno šetamo i nalazimo vremena za nove prijatelje, znam da mu je duga zima uzela danak. Odlučujemo da napravimo još ovakvih putovanja i da se vratimo na naš odmor.

Iznenađujuće, tri četvrtine pasa u Velikoj Britaniji pokazuje znake lošeg mentalnog zdravlja, a 18 odsto pokazuje simptome svake nedelje, prema istraživanju koje su sproveli 2022.

Bouzer izgleda zaista srećno, uživanje na svežem vazduhu i upoznavanje sa meštanima učinili su svoje.

Kako da pomognete svom psu?

Osim vežbanja, postoje i druge stvari koje možete učiniti da pomognete turobnom psu, kaže Džo.

„Neki načini da pomognete svom psu da se oseća srećnije mogu uključivati provođenje kvalitetnog vremena sa njima. Dajte im nešto da istraže, kao što su nove poslastice, žvake ili igračke. Pozovite svog psa da igra igru sa vama – na primer da vas juri, pronađe vas, vuče igračku na povodcu za više trzavih pokreta.

Profimedia
 

Ali kada se vratimo u našu kuću za odmor, Bouzer je previše umoran za bilo šta od ovoga i satima čvrsto spava, uljuljkan šumom Severnog mora iz naših otvorenih prozora.

"Da. Dobar dečko“, kažem mu, pre nego što podigne svoju loptu i stavi je u pesak, pa odjuri u zalazak sunca, piše Metro.co.uk.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike