Vaša mačka šapicama grebe oko hrane? Stručnjaci otkrivaju razloge za ovo neobično ponašanje vašeg ljubimca

22.02.2024

18:22

0

Autor: K. O.

Dok je nekim vlasnicima simpatično, druge nervira, pa zbog toga kažnjavaju svoje ljubimce

Vaša mačka šapicama grebe oko hrane? Stručnjaci otkrivaju razloge za ovo neobično ponašanje vašeg ljubimca
Copyright Freepik

Kladimo se da ste primetili da vaša mačka šapicama grebe oko hrane pre ili posle jela. Dok neki vlasnici veruju da to radi zato što ne voli svoju hranu ili je skriva da bi jela kasnije, razlozi za takvo ponašanje su sasvim drugačiji.

Grebanje po mačjoj činiji izgleda kao da ona pokušava nešto da iskopa ili zakopa. I iako izgleda čudno, nema ništa loše sa vašom mačkom ako se tako ponaša. Pitanje je zašto češka okolo?

Evo razloga i nekoliko saveta kako da sprečite mačku da grebe, u slučaju da vam takvo ponašanje smeta ili šteti vašem podu i tepihu.

Vaša mačka skriva miris svoje hrane

Mačke su mesožderi i moraju da love hranu kada su u divljini. Loveći i jedući u porcijama, dobijaju ostatke hrane i moraju da ih sakriju kako drugi grabljivci ne bi mogli da nanjuše njihovo prisustvo tamo.

Dakle, jedan od razloga zašto vaša domaća mačka pokušava da zakopa ostatke hrane je njeno instinktivno ponašanje. Čineći to, ona želi da sakrije miris jer može upozoriti predatore da je bila tamo.

Freepik
 

Ona štiti mačiće

Ako kod kuće imate ženku sa mačićima, njen razlog za zakopavanje hrane je taj što želi da zaštiti svoju decu od drugih predatora. Kao i u slučaju sa sopstvenim mirisom, mačka pokušava da spreči druge da saznaju da se u blizini nalaze mačići.

Dajete joj previše hrane

Kao što je već pomenuto, mačke grebu po ostacima hrane. Ako primetite da mačka zakopava hranu, to može biti signal da dobija više hrane nego što može da pojede.

To je slično skrivanju izmeta: mačka vidi višak hrane kao nešto čemu se neće vratiti, pa instinktivno želi da je zakopa. Kao odgovoran i pun ljubavi vlasnik, morate da kontrolišete koliko hrane da dajete svojoj mački da biste sprečili neželjeno ponašanje, gojaznost i druge zdravstvene probleme.

Ona pokušava da svoj prostor održi čistim

Drugi razlog zašto mačka zakopava hranu može biti njena urođena urednost. Većina mačaka su stvorenja sa strašću za čistoćom, pa se trude da ostanu besprekorne i da svoje mesto održe čistim.

Dakle, možda vaša mačka grebe oko hrane, pokušavajući da sredi svoju teritoriju.

Profimedia
 

Da li treba sprečiti mačku da to radi?

Šapanje ili grebanje oko hrane nije štetno samo po sebi. Mačji instinkt traži da ostane bezbedna i da sakrije tragove svog prisustva od drugih predatora. U stvari, nekim vlasnicima mačaka takvo ponašanje je čak i simpatično.

Dakle, ako je to vaš slučaj, slobodno ostavite svoju mačku na miru i ne sprečavajte je da grebe.

Drugi par cipela je kada mačka ošteti vaš nameštaj ili tepihe dok se češe, ili vi samo smatrate da su ove radnje dosadne. Ako je to slučaj i želite da mačka prestane da grebe hranu, postoji nekoliko koraka koji će vam pomoći da to rešite.

Šta možete učiniti da zaustavite ovo ponašanje?

    Kada vaša mačka završi sa jelom, odnesite činiju da biste sprečili grebanje. Ako je hranite mokrom hranom, odmah očistite činiju i nemojte ponovo davati ostatke jer se mokra hrana brzo kvari.

  •     U isto vreme, uverite se da vaša mačka ima slobodan pristup čistoj vodi kako bi održala ravnotežu vlage u njenom telu. Teško da će grebati oko toga, a na ovaj način ćete joj pomoći da spreči mnoge zdravstvene probleme.
  •     Kada vidite da mačka počinje da grebe okolo, pokušajte da joj odvratite pažnju igračkom za mačke i igrajte se sa njom.
  •     Ne ostavljajte suvu hranu mački ako nije pojela celu porciju. U suprotnom ćete podstaći grebanje. Umesto toga, ograničite porcije na jedan obrok kako vaša mačka ne bi imala ostatke hrane za zakopavanje.
  •     Poslužite hranu na površinama koje mačje kandže ne mogu oštetiti i odvojite njenu činiju za hranu od predmeta koje može koristiti za pokrivanje obroka.
  •     Ako više volite slobodno hranjenje ili jednostavno ne želite da služite hranu za mačke sve vreme tokom dana, razmislite o kupovini hranilice za svoju mačku. To će je podstaći da „lovi” za obrok i odvratiće je od grebanja.

I bez obzira na sve, nemojte kažnjavati mačku zato što je grebala ili šapala hranu. To je njeno prirodno, a ne štetno ponašanje, i ona ionako neće razumeti razlog vaše kazne.

Profimedia
 

Neki vlasnici mačaka veruju da će prskanje vode na mačku ili udaranje iz posude rešiti problem, ali, u stvari, to dovodi do više problema sa ponašanjem mačke. Kada kaznite svog četvoronožnog prijatelja zbog češanja, možda ćete prekinuti veze koje su izgrađene između vas i vašeg ljubimca, koje neće biti lako povratiti, piše petplay.com.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike