Mali dlakavi stalker: Zašto vas vaša mačka prati kud god da se okrenete

20.02.2024

09:12

1

Autor: V. I.

Stručnjak za ponašanje mačaka objašnjava da li je ovo zabrinjavajuće i šta možete da preduzmete

Mali dlakavi stalker: Zašto vas vaša mačka prati kud god da se okrenete
Copyright Freepik

Ako imate mačku, verovatno ste navikli da rade razne neobične i slatke stvari, od sklupčanja u kartonskim kutijama do korišćenja pertle kao igračke. Jedno od najčudnijih ponašanje skoror svih mačaka na planeti - prate svuda svoje vlasnike, pa čak i kad se zapute u toalet.. Ako ste ikada imali takvu kučnu ljubimic, verovatno ste se zapitali da li vaša mačka pokušava nešto da vam kaže kada se ponaša kao vaša  senka. Čitajte dalje da biste dobili odgovor mačjeg bihejvorista na to pitanje.

Zašto me moja mačka svuda prati?

Mačke su misteriozna mala stvorenja i ne postoji jedinstveni razlog zašto prate svoje vlasnike. "Ponekad samo žele pažnju ili im je dosadno i žele da znaju šta radite“, kaže  dr Mikel Marija Delgado, stručnjak za ponašanje mačaka. "Drugi putje razlog taj što su veoma vezane za nas i uživaju u tome što su blizu ili kad im se mazi“, dodaje ona. A ko može da odoli da malom stvorenju kada nas prate i njuškaju nam noge? Nije iznenađujuće da glad takođe može biti pokretačka snaga. „Neke mačke misle da je svaki put kada uđete u kuhinju prilika za užinu!“  kaže dr Delgado.

Freepik
 

Da li bi ikada trebalo da budete zabrinuti

U većini slučajeva, praćenje vaše mačke je normalna pojava. Međutim, ako vas vaša mačka stalno prati, možete početi da brinete da ima problema sa privrženošću ili da vas prati kao poziv za pomoć..

Dr Delgado kaže da, iako mačke mogu razviti anksioznost odvajanja, stanje se ne manifestuje u praćenju. "Neke mačke zaista razviju anksioznost zbog odvajanja, ali ovo se dijagnostikuje na osnovu onoga što vaša mačka radi kada niste u blizini, a ne kada jeste, što obično znači da vam je za to potrebna veb kamera“, objašnjava ona. "Mačke sa problemima vezanosti mogu mjaukati,  ili im je teško da se smire kada njihov gazda nije kod kuće. Neke mačke mogu postati toliko uznemirene da preterano doteruju ili uriniraju izvan kutije za otpatke“, dodaje ona. "Ako vaša mačka pokazuje bilo koje od ovih ponašanja kada niste kod kuće, razgovarajte sa svojim veterinarom,“ ali to što vas mačka prati bez ikakvog od ovih drugih ponašanja nije razlog za zabrinutost.

Kako da naterate mačku da prestane da vas prati

Ako vas vaša mačka stalno prati na mesta na kojima ne biste želeli da se druže (recimo, kupatilo ili garaža), možda biste želeli da znate kako da zaustavite ovo ponašanje. U ovim slučajevima, ometanje je ključno.

"Možete svojoj mački da zadate aktivnosti kako biste je zaokupili ako želite da vas ostavi na miru“, kaže dr Delgado. Ona predlaže prostirku za lizanje ili slagalicu sa hranom, tako da ih možete zabaviti (i dozvoliti im da uživaju!) bez potrebe da vas prate. Igranje sa svojom mačkom je takođe od suštinskog značaja, jer će ih to zadržati zauzetim i sagoreti deo energije koju možda koriste da vas prate non-stop.

Freepik
 

Kako da naterate mačku da vas češće prati

Ako imate mačku koja neće nikako da vas prati, možda ćete se zapitati kako da je ohrabrite da to čini. "Možete da koristite poslastice i metode treninga pozitivnog pojačanja da ohrabrite svoju mačku da vas prati“, kaže dr Delgado. "Pokušajte da bacite poslastice kada hodate okolo i većina mačaka će biti zainteresovana da vas prate!"

Takođe možete isprobati jednostavnu tehniku treninga. "Naučite svoju mačku da dodirne metu (na primer, dršku drvene kašike) svojim nosom dajući joj poslastice kada istražuje metu“, kaže dr Delgado. "Uskoro ćete moći da držite metu pored sebe dok hodate okolo i nagradite svoju mačku što vas prati i dodiruje. Ovo može pomoći vašoj stidljivoj mački da izađe ispod kreveta i počne da bude otvorenija.

Na kraju krajeva, to što vas mačka prati samo je jedan od mnogih zabavnih delova biti vlasnik kućnog ljubimca. Neki ljudi veruju da je praćenje ponašanja povezano sa polom mačke, a postoje čak i teorije da mačka koja vas prati ima duhovno značenje. Iako je lepo pomisliti da možda ima većeg smisla da vas vaša mačka prati, dr Delgado kaže: "Ja lično ne bih tome pridavala previše značaja. Naše mačke žive u prilično malom prostoru sa nama, i često smo mi najzanimljivija stvar koja se dešava u bilo kom trenutku!“

Na našu sreću, osećaj je obostran!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike