Tačno izračunavanje pasjih godina u odnosu na ljudske: I nije jedna njegova kao sedam čovekovih

16.02.2024

09:27

0

Autor: K. O.

Naučnici su napravili tabelu i nije u pitanju samo prosta matematika, već i genetika

Tačno izračunavanje pasjih godina u odnosu na ljudske: I nije jedna njegova kao sedam čovekovih
Copyright Profimedia

Stari kliše je da je svaka godina psećeg života ekvivalentna sedam ljudskih godina. Drugim rečima, petogodišnji pas je kao čovek od 35 godina. Ali to nije tako jednostavno. Brzina razvoja pasa je drugačija nego kod ljudi, a veličina i rasa psa čine veliku razliku u njegovom životnom veku.

Ljudima je potrebno 18 godina da postanu odrasli, ali štenci su štenad samo šest do devet meseci (u zavisnosti od veličine i rase). Psi obično prolaze kroz pubertet između šest meseci i godinu dana, tako da je to njihova tinejdžerska faza. Tada se računaju kao mladi odrasli dok ne navrše tri do četiri godine.

Životni vek psa

Američka asocijacija bolnica za životinje smatra da poslednjih 25 odsto života psa bude kada su stari. Obično se pretpostavlja da je ovo oko sedam godina starosti, iako se razlikuje u zavisnosti od rase (recimo između pet i deset godina). Očekivani životni vek od skoro 81 u Velikoj Britaniji bi sedmogodišnjeg psa stavio na oko 61 ljudsku godinu.

Ako se pitate o onim rasama poput nemačke doge koje imaju kratak životni vek, sugeriše se da, pošto istraživanja pokazuju da nisu 'ostarili' u smislu svog ponašanja ili neurologije kada umru, ovi psi nažalost ne stižu da dostignu starost.

Zatim treba uzeti u obzir različit životni vek različitih rasa ili mešavina. Nedavna studija o skoro 2 miliona pasa koji su klijenti u preko 1.000 veterinarskih klinika u SAD pokazala je da je očekivani životni vek psa kada se rode 12,69 godina.

Profimedia
 

Ovo je malo više od ranije studije u Velikoj Britaniji, koja je iznosila 11,23 godine, i nešto niže od druge američke studije, koja je pokazala da je 15,4 godine.

Ali zavisi. Ženke žive nešto duže od muških pasa. Mali psi žive dosta duže od velikih pasa - mali psi 16,2 godine, a džinovski 12 godina, prema jednoj studiji. Uopšteno govoreći, psi mešovitih rasa žive malo duže od pedigrea, ali neki čistokrvni psi imaju dug životni vek (čivave, ših cuovi i jazavčari su bile najdugovečnije rase u jednoj studiji).

Tablica starosti psa: Koliko je star moj pas?

Sve ovo nam govori da je jednogodišnji pas možda ekvivalent 18-godišnjem čoveku, a možda posle toga odnos 1:7 ima više smisla. Druga linija istraživanja umesto toga koristi biološki pristup.

Kako starimo, postoje epigenetske promene u DNK kao rezultat procesa zvanog metilacija. Naučnici su pogledali ove promene u nukleinskoj kiselini (nazvanoj metilomi) 104 labradora i uporedili ih sa onima kod ljudi. Odnos nije bio linearan. Rezultati nam daju drugačiji kalkulator: da biste pronašli ljudski ekvivalent starosti psa, uzmite dnevnik tog uzrasta, pomnožite sa 16, a zatim dodajte 31.

Profimedia
 

Najbolje funkcioniše na oba kraja životnog veka i ne baš dobro za neke od srednjih godina. Na osnovu epigenoma, ovi naučnici kažu da je osamnedeljno štene ekvivalentno devetomesečnoj bebi, a 12-godišnji pas je otprilike ekvivalentan osobi od 70 godina.

Tablica pasjih godina u odnosu na ljudske prema Univerzitetu San Dijego:

  • 0.5 pasjih - 20 ljudskih
  • 1 pasja - 31 ljudska
  • 2 pasje - 42 ljudske
  • 3 pasje - 53 ljudske
  • 4 pasje - 53 ljudske
  • 5 pasjih - 57 ljudskih
  • 6 pasjih - 60 ljudskih
  • 7 pasjih - 62 ljudske
  • 8 pasjih - 64 ljudske
  • 9 pasjih - 66 ljudskih
  • 10 pasjih - 68 ljudskih
  • 11 pasjih - 69 ljudskih
  • 12 pasjih - 71 ljudska

Takođe su pronašli jednogodišnjeg psa kao ekvivalentnog 31-godišnjem čoveku, dvogodišnji pas sa nešto više od 40 godina, pas sa sedam kao ekvivalent osobi od 60 godina, i 14-godišnji pas sa oko 80 godina u ljudskom smislu.

Naravno, ovi rezultati će se razlikovati za druge pse. Ako ovo počne da zvuči pomalo depresivno jer je vaš pas stariji nego što ste mislili, ohrabrite se.

Jedna velika studija pokazuje da je duži život povezan sa zdravom težinom vašeg psa, tako da će vam držanje na oku njegove težine pomoći (pitajte svog veterinara za savet). Na primer, labrador normalne težine živi 13,6 godina ako je ženka i 13,3 ako je mužjak, ali ako je prekomerna težina pada na 13,0 odnosno 12,7 godina.

Pixabay
 

Jorkširski terijer normalne težine živi 15,5 godina (ženka) ili 16,2 (mužjak), ali to pada na 13,5 ili 13,7, respektivno, ako ima višak kilograma.

Čišćenje zuba je takođe povezano sa dužim životnim vekom, ali nije jasno da li to odražava bolju opštu zdravstvenu zaštitu ili je specifično za stomatološku negu. Dakle, izračunavanje starosti psa u ljudskim terminima je komplikovanije nego što mislite, sa nedeljama i mesecima šteneta koji se mnogo računaju, iako su gotovi u trenu, piše Science Focus.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike