Postoji samo jedna jedina rasa pasa na svetu koja ne može da laje: Inteligentni i čiste se sami, kao mačke (VIDEO)

02.02.2024

09:24

0

Autor: V. I.

Umesti lajanja, ispuštaju zvuk nalik jodlovanju

Postoji samo jedna jedina rasa pasa na svetu koja ne može da laje: Inteligentni i čiste se sami, kao mačke (VIDEO)
Copyright Profimedia

Postoji rasa pasa koja je poznata po svojoj nesposobnosti da proizvede poznati zvuk psa koji svi znamo: lajanje. Basenji, koji se često naziva "tihi pas", jedina je rasa pasa koja nije u stanju da laje u tradicionalnom smislu. Ona komunicira nizom jedinstvenih zvukova koji se razlikuju od konvencionalnog laveža psa. Najvažnije je da ispuštaju karakterističan zvuk sličan jodlovanju poznat kao "barroo".

@luke_in_the_garage Have you heard a Basenji yodel before? He doesn’t bark, this is the only noise he makes and he doesn’t make it often. Crazy right? #basenji #basenjisofinstagram #basenjilove #basenjiyodel #yodel #dog #dogs #fridayfun ♬ original sound - Lukeinthegarage

Poreklo

Basenji pasmina vodi poreklo iz centralne Afrike, gde su ih prvobitno koristili za lov i praćenje divljači. Poznati su po svojoj sposobnosti da se kreću u potpunoj tišini.

Izgled

Basenji je srednje veličine, sa kratkom, sjajnom dlakom. Imaju karakteristične uspravne uši i izražene bore na čelu. Rep im je uvijen i nosi ga preko leđa.

Temperament

Basenji su poznati po svojoj nezavisnosti, inteligenciji i znatiželji. Iako mogu biti oprezni prema strancima, često su vrlo privrženi svojoj porodici. Odlično se snalaze s decom.

Aktivnost

Ovo su veoma energični psi koji zahtijevaju redovnu fizičku aktivnost. Odlični su u različitim pasjim sportovima, uključujući agiliti i trčanje.

Održavanje

Jedna od prednosti basenjija je njihova kratka dlaka koja zahtijeva minimalno održavanje. Takođe, poznati su po tome što se sami čiste poput mačaka. 

Zašto basenji ne laju?

Tačan razlog zašto pas Basenji ne može da laje nije u potpunosti shvaćen, ali je široko prihvaćeno da anatomija njihovog grla igra glavnu ulogu. Iako grlo basenja ima iste osnovne elemente kao i njegovi ostali pseći rođaci, postoji suptilna neslaganja koja ih izdvaja. Kod basenjija, naime, komora larinksa je manje duboka što navodno sprečava vokalne nabore da vibriraju dovoljno da proizvedu tradicionalni zvuk lajanja.

Neki veruju da je nesposobnost rase da laje namerno ugrađena kroz selektivni uzgoj u njihovoj domovini Africi. Međutim, drugi sumnjaju da je to prirodno razvijena osobina koja je vremenom napredovala. Bez obzira na to, ovo odsustvo lajanja na svaku manju buku moglo je biti ključno za njihov opstanak tokom njihovog poludivljeg života. Možda ih je to takođe učinilo vrednim sredstvom za afričke lovce kao tihe i pametne pse  koji su pouzdani čuvari doma.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike