Bobiju oduzeli titulu najstarijeg psa na svetu jer se sumnja na prevaru

22.01.2024

09:23

0

Autor: K. O.

Veterinari skeptični, postavlja se pitanje da li je isti pas na fotografijama

Bobiju oduzeli titulu najstarijeg psa na svetu jer se sumnja na prevaru
Copyright Profimedia

Portugalski mastif Bobi, najstariji pas na svetu i najstariji pas ikada prema Ginisovoj knjizi rekorda, preminuo je u oktobru prošle godine navodno u dobi od 31 godine. Sada mu je privremeno oduzeto priznanje najstarijeg psa nakon što su se pojavile sumnje u njegov životni vek.

Njegovu duboku starost potvrdila je baza podataka o kućnim ljubimcima portugalske vlade SIAC, kojom upravlja Nacionalna unija veterinara, objavili su iz Ginisove knjige rekorda prošle godine. No neki veterinari bili su skeptični.

"Niko od mojih kolega veterinara ne veruje da je Bobi zapravo imao 31 godinu", rekao je za The Guardian Danny Chambers, veterinar i član saveta Kraljevskog fakulteta veterinarskih hirurga. Među stručnjacima raste skepsa.

Eurico Cabral, koordinator u SIAC-u, potvrdio je za Wired da je Bobi registrovan 3. jula 2022. i da je vlasnik psa izjavio da je rođen 1992. No Cabral je rekao da SIAC ne može ni potvrditi ni demantovati starost psa.

Drugi su primetili fotografije Bobija dok je bio mlađi, ističući da mu se krzno čini drugačijim i postavljajući pitanje radi li se o istom psu. Sheila Schmutz, profesorka nauke o životinjama i živini na Univerzitetu Saskatchewan, rekla je da "nije sasvim jasno" jesu li to fotografije istog psa.

Titule su mu privremeno oduzete

Poverenica za odnose sa javnošću Ginisove knjige rekorda Alina Polianskaya potvrdila je da su Bobiju oduzete obe titule dok se ne završi istraga.

"Dok je naša istraga u toku, odlučili smo privremeno da pauziramo obe rekordne titule za najstarijeg živog psa i to samo dok svi naši nalazi ne budu na mestu", rekla je ona. Pas se i dalje nalazi na stranicama Ginisove knjige rekorda.

Profimedia
 

Bobi je ceo život živeo s porodicom Costa u selu Conqueiros, blizu zapadne obale Portugala. Do Bobijeve smrti u dobi od 31 godine i pet meseci, najstariji zabeleženi pas bio je Bluey, australijski pas čuvar koji je umro 1939. godine u dobi od 29 godina i pet meseci, prenosi Index.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike