Stpljive i vole da se maze: Pet rasa mačaka koje su idealne za porodice s decom

12.01.2024

12:33

0

Autor: V. I.

One mogu biti veoma nežne dadilje koje će klincima dozvoljavati čak i sitne nestašluke

Stpljive i vole da se maze: Pet rasa mačaka koje su idealne za porodice s decom
Mačke i deca - Copyright Profimedia

Mačke su potencijalno odlični prvi kućni ljubimci za decu, a takođe mogu biti divni članovi vaše porodice. Baš kao što neke rase vole da love ili preferiraju samoću, druge rase su simpatični klovnovi koji uživaju u društvu ljudi. Kada se deca i mačke povežu, to može biti zaista posebna veza. Štaviše, pošto mnoge mačke obično žive 15 do 20 godina, porodice mogu očekivati kućnog ljubimca koji će odrastati zajedno sa njihovim klincima. Naša lista pet najboljih rasa mačaka za decu uključuje neke od najstrpljivijih i najljubaznijih rasa koje uživaju u blizini dece.

Kako odabrati najbolju mačku za dete

Kada birate mačku za svoju porodicu, važno je uzeti u obzir uzrast vaše dece, nivo njihove aktivnosti i njihove sveukupne crte ličnosti. Neke rase mačaka su pogodnije za porodice sa malom decom, dok druge bolje uspevaju u domovima sa starijom decom ili odraslima.

Kako da izaberete pravu mačku za dom

Izaberite rasu za koju se zna da je nežna i strpljiva:  Neke rase, kao što su ragdol, majnkun i američka kratkodlaka, poznate su po tome što su dobre sa decom . Obično su nežne i strpljive i mogu da izdrže određenu količinu grubog ponašanja.

Izbegavajte rase za koje se zna da su agresivne ili nervozne: Neke rase, poput sijamske i abisinske, mogu biti snažnije i možda nisu tako pogodne za domove sa malom decom

Razmotrite svoj životni stil:  Ako imate veoma aktivnu porodicu, želećete da izaberete rasu koja je takođe aktivna i razigrana . Ako imate opušteniji način života , možda biste želeli da izaberete rasu koja je više zadovoljna da se mazi sa vama na kauču.

Upoznajte mačku pre nego što je usvojite: Ukoliko je moguće, pokušajte da upoznate mačku pre nego što je usvojite da biste videli kako ona komunicira sa vašom decom. Ovo će vam dati dobru predstavu o tome da li mačka odgovara vašoj porodici ili ne.

Potražite mačku koja je socijalizovana: Socijalizovane mačke su navikle da budu u blizini ljudi i drugih životinja i veća je verovatnoća da će biti dobre sa decom.

Razmislite o usvajanju odrasle mačke:  Odrasle mačke su već razvile svoje ličnosti, tako da ćete imati bolju predstavu o tome u šta se upuštate pre nego što usvojite .

Uključite svoju decu u proces usvajanja: Pustite svoju decu da upoznaju mačke i pomognu vam da izaberete jednu. Ovo će im pomoći da se osećaju povezanije sa mačkom i olakšaće svima prelazak na novog kućnog ljubimca.

1. Abisinska mačka

Abisinske mačke su u velikoj meri favorizovane kao jedne od najboljih rasa mačaka za decu. Ove mačke koje ne traže previše održavajnja, gipke su i jake. Vole da se igraju s decom. Veoma su privržene i inteligentne. Privržena, lojalna i orijentisana na ljude, ova rasa je najprikladnija za porodice sa decom od šest i više godina.”

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Enzo (@enzo_the_abyssinian)

 

2. Američka kratkodlaka

Ove američke mačke su bile popularne od kada ih je 1906. godine prvi put priznalo Udruženje ljubitelja mačaka. Prijateljske, strpljive i energične: ove mačke mogu biti odličan spoj za decu. Smatraju odličnim saputnikom za porodice sa decom zbog njihovog nežnog ponašanja.One su razigrane i aktivne mačke, ali su i nezavisne i ne treba im stalna pažnja porodice. Rado će gledati kroz prozor ili će se ponekad igrati samostalno.

 

 

3. Birmanska mačka

Ova rasa čini divne porodične mačke zbog njihove sposobnosti da se slažu sa bilo kim bilo kog uzrasta, čak i sa razularenom decom. Ove pahuljaste cicamace poznate su po svom mekom krznu koje je savršeno za maženje, zajedno sa svojim blagim temperamentom i društvenom prirodom. One su idealni saputnici za decu jer su lake za rukovanje, veoma su razigrane i imaju nežni temperament. Iako su manje aktivni od drugih rasa, uživaju u igranjusa drugim kućnim ljubimcima i mogu se prilagoditi bilo kojoj vrsti doma. Nisu zahtevne, ali uživaju da ih maze i diraju i mali i velki.

 

 

4. Burmanska mačka

Zajedno sa svojim bliskim rođacim,a birmanskim mačkama, burmanske mačke mogu biti odličan spoj s decom. Ova društvena rasa voli ljude i pažnju, što je čini idealnom za dom sa decom. Burmanske mačke su druželjubive i razigrane, a čak je poznato da se igraju kao psi. Poznate su po svom strpljenju i entuzijazmu za decu ,vole pažnju i ne uživaju u tome da budu sami u dužem vremenskom periodu. Njihovo žustro, nestašno držanje se proteže i u odraslo doba. Burmanske mačke će godinama služiti deci za igru.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Room4pets (@room4pets)

 

5. Himalajska mačka

Ove pahuljaste krznene kuglice su totalni ljubavni sunđeri. Zahtevaju nedeljnu negu da bi njihova dugia dlaka izgledala sjajno, a ovo može biti odlična vežba za podizanje odgovornosti za decu. Iako su veoma slatke i pune ljubavi, generalno su bolje za porodice sa starijom, manje aktivnom decom zbog njihovog niskog nivoa energije i opšte poslušne prirode. Imajući to na umu, želećete da obezbedite da vaše dete pokušava da se igra sa njima svaki dan, jer produžena neaktivnost može dovesti do toga da himalajske mačke dobiju nekoliko dodatnih kilograma, a to pak vodi do eventualnih problema sa težinom. Ova mačka slatke naravi biće jednako srećna da se igra sa vašom decom kao i da se mazi u njihovom krilu. Međutim, ova rasa je najprikladnija za mirnije domove i decu koja će biti nežna prema njima jer ne vole buku ili ciku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pet Yard (@petyard.lb)

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike