Rezultati istraživanja koji će razočarati vlasnike ljubimaca, naučnici tvrde da nije tačno ono u šta smo verovali

16.07.2023

17:17

1

Naučnici Univerziteta Jork osporili su uvreženo mišljenje

Rezultati istraživanja koji će razočarati vlasnike ljubimaca, naučnici tvrde da nije tačno ono u šta smo verovali
Copyright Freepik

Živeti i imati blizak odnos sa kućnim ljubimcem ne dovodi nužno do značajnog poboljšanja mentalnog zdravlja kod osoba sa ozbiljnim mentalnim oboljenjima, tvrde istraživači.

Anketa koju je sproveo Univerzitet u Yorku otkrila je da život sa životinjom - psom, mačkom, ribom ili pticom na primer - nije poboljšao blagostanje ili smanjio depresiju, anksioznost ili osećaj usamljenosti kod vlasnika sa ozbiljnim mentalnim oboljenjima, poput bipolarnog poremećaja ili šizofrenije, u poređenju sa osobama koje žive bez životinje.

Istraživači, koji su pratili raniju anketu sprovedenu 2021. godine o istraživanju aspekata vlasništva nad životinjama i mentalnog zdravlja tokom COVID-19, kažu da njihovi nalazi osporavaju sve više prihvaćeno verovanje da životinje poboljšavaju mentalno zdravlje i blagostanje u svim kontekstima.

U anketi sa 170 učesnika iz Velike Britanije sa ozbiljnim mentalnim oboljenjima, 81 je prijavilo da ima bar jednu životinju, a više od 95% je navelo da im životinja pruža društvo, izvor konstantnosti u njihovom životu i čini da se osećaju voljenim.

Psi i mačke su najčešće prijavljivani ljubimci, što je u skladu sa opštom populacijom. Većina učesnika je smatrala da je veza sa njihovom životinjom jaka.

Freepik
 

 

Međutim, u poređenju sa osobama sa ozbiljnim mentalnim oboljenjima koje nisu imale životinju, u studiji nisu pronađena statistički značajna poboljšanja u mentalnom zdravlju i osećaju usamljenosti.

Istraživači sa Jorka došli su do konstatacije da posedovanje ljubimca ne utiče značajnije na poboljšanje mentalnog stanja, nasuprot uvreženom verovanju da pomaže u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike