Da li vaša mačka pokušava da vas ubije? Već su uhvaćene da jedu više od 2.000 vrsta - i to nije kraj

19.12.2023

09:22

0

Autor: K. O.

Iznenadićete se šta je sve na njihovom jelovniku

Da li vaša mačka pokušava da vas ubije? Već su uhvaćene da jedu više od 2.000 vrsta - i to nije kraj
Copyright Freepik

One su prirodno rođene ubice.

Skoro sve je na stolu kada je ishrana mačaka u pitanju, pokazalo je novo istraživanje - pripitomljene mačke rado jedu mnogo više od povremene ptice ili miša koje ostavljaju na vašem pragu. Poznato je i da gmizavci, vodozemci, insekti i drugi sisari golicaju njihove brkove.

Istraživači sa Univerziteta Auburn proveli su dve decenije dokumentujući različite kuhinje koje će mačke jesti, otkrivši da bi se više od 2.000 različitih vrsta moglo – i trebalo bi – smatrati standardnom hranom.

„Izgleda da nema mnogo toga što bi mačka propustila“, rekao je autor studije Kris Lepčik za Anthropocene Magazine.

Studija, objavljena u časopisu Nature ove nedelje, otkrila je da je ishrana mačaka toliko raznolika da jedu životinje sa svih kontinenata, što čini oko 9% poznatih ptica, 6% sisara i 4% gmizavaca. Međutim, najčešći plen je prilično predvidiv - kućni miš, evropski zec, crni pacov, kućni vrabac i smeđi pacov.

Profimedia
 

Istraživački tim je takođe pronašao 119 vrsta insekata koje proždiru divlje mačke - iako Lepčik veruje da je taj broj mnogo veći, s obzirom da je ostatke teško identifikovati u crevima ili fekalnoj materiji mačke.

„Ako tamo ima beskičmenjaka i mogu da ih uhvate, poješće ih“, rekao je on.

I one se ne drže samo sitnih štetočina - otkriveno je da mačke tragaju za već nestalim velikim vrstama kičmenjaka kao što su američke žabe bikovi, emui, zelene morske kornjače, pa čak i krave, što znači da bi ljudi, u teoriji, mogli da budu na listi.

„To nije tema koju želim da dotaknem“, rekao je Lepčik novinaru.

Profimedia
 

I dok se ljubitelji mačaka mogu radovati nestanku glodara i insekata kroz gladnu mačku, poznato je da različite vrste mačaka utiču na očuvanje pojedinih vrsta.

U stvari, 327 vrsta koje jedu mačke nalazi se na Crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje i kulturu kao „skoro ugrožene“, „ugrožene“ ili „izumrle“, što znači da bi Lepčikov opsežni indeks mogao pomoći zaštitnicima prirode u budućnosti, piše New York Post.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike