Luka, Magava, Džiaj Džo, Rekles: Životinje koje su odlikovane za hrabrost

04.12.2021

19:40

0

Zahvaljujući njihovoj sposobnosti i hrabrosti spaseno je mnogo života

Luka, Magava, Džiaj Džo, Rekles: Životinje koje su odlikovane za hrabrost
profimedia-0280682503 - Copyright Profimedia

Najčešće na njih gledamo sa nipodaštavanjem, koristimo njihovu snagu ili vršimo eksperimente na njihovim malim telima. Često zaboravljamo da su životinje mnogo puta čoveku spasile život. Tokom teških i zlosutnih vremena, one su stajale rame uz rame sa ljudima i činile neverovatna dela. Neke od tih životinja su zbog toga zaslužile nagrade i medalje za hrabrost.

Jedna od najviših nagrada koje mogu dobiti životinje je Dikin medalja. Nju dodeljuje dobrotvorna organizacija za bolesne životinje (People’s Dispensary for Sick Animals - PDSA) onima koji su pokazali izuzetnu hrabrost u ratu.

Prvi američki pas koji je dobio tu nagradu bila je keruša Luka koja je šest godina bila na službi u Avganistanu i gde je učestvovala u preko 400 patrola. Njen zadatak je bio da nanjuši eksplozivne naprave. Poslednji uređaj na koji je upozorila, imao je preko 30 kilograma i ogromnu razornu moć. Samo nekoliko trenutaka kasnije, detonirala je još jedna naprava od koje je Luka zadobila ozbiljne povrede i opekotine.

Profimedia
 

Nažalost, njena prednja noga je morala da se amputira. Posle oporavka, Luka je stigla u London gde joj je uručena Dikinova medalja. Takođe, dobila je Ljubičasto srce, medalju koja se daje pripadnicima američkih oružanih snaga povređenima u borbi.

Mnogo ranije Dikinovu medalju je dobio golub Džiaj Džo zahvaljujući kome je spaseno preko 100 savezničkih vojnika tokom Drugog svetskog rata. Savezničke trupe su tokom rata izvršile veoma brzu invaziju i zauzele selo u Italiji koje je bilo u nemačkih rukama. Kako radio veze nisu radile, postojala je realna opasnost da selo bude bombardovano od strane sopstvenih aviona.

Profimedia
 

Ali tu na scenu stupa golub, zaveden kao Pigeon USA43SC6390. Za pola sata, on je preleteo 32 kilometra i stigao do štaba britanske 10. armije i doneo važnu poruku na vreme. Posle rata Džiaj Džo je uživao u dugoj i srećnoj penziji.

Samo jedna životinja je u SAD dobila zvanični vojni čin. Tokom Korejskog rata, neobično pametna i brza kobila po imenu Rekles je postala narednik. Na povik „Dolaze“, trčala je u bunker i dobro je znala da izbegava bodljikavu žicu i legne kako bi izbegla metak.

Printscreen/YouTube
 

Tokom jednog napada, Rekles je 51 put, pod neprijateljskom paljbom, išla od baze do linije fronta kako bi vojnicima donela municiju i prebacila ranjenike. Tokom svojih ratnih akcija je dva puta ranjena.

Rekles je dobila dva Purpurna srca, dva priznanja predsedničke jedinice mornarice, pohvalu mornaričke jedinice, četiri medalje za službu u korejskom ratu i medalju za dobro ponašanje marinaca.

Pacovi, iako nisu najpoštovanije životinje, na svojim nejakim plećima nose veliku zaslugu za razvoj čovečanstva. Mnogi od njih su, zajedno sa miševima, ostavili svoje živote u laboratorijama. Ali jedan drugi pacov, po imenu Magava, zasluženo oko vrata nosi medalju koju je dobio za hrabrost i dugogodišnju službu.

Printscreen/InstagramGuardian
 

On je džinovski pacov koji ima opasan posao – čišćenje mina u Kambodži. U stanju je da nanjuši eksplozivne naprave, ali da ih ne aktivira jer je lagan. Zahvaljujući njemu očišćeno je područje koje odgovara veličini 20 fudbalskih terena. Magava radi samo pola sata svakog jutra u zamenu za malu poslasticu. On uskoro odlazi u penziju ali će na njegovo mesto doći drugi hrabri pacovi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike