Heroji bez premca: Svi smo sada čuli za psa Zigija, ali da li znate ko su major Lister i Crni sa Košara?

14.02.2023

12:25

0

Legenda je svakako major Lister. Poslednji put je zacvileo na Uskrs 11. aprila 1999. godine, kada je ubijen u zasedi Šiptara

Heroji bez premca: Svi smo sada čuli za psa Zigija, ali da li znate ko su major Lister i Crni sa Košara?
Zigi spasava redom - Copyright Foto:MUP

Nema onoga ko ovih dana nije čuo ime Zigi, što u dnevenoj štampi, što na televiziji i portalima. On je radni pas izvanrednih sposobnosti i inteligencije, koji je spasao dva života u zemljotresom razorenoj Turskoj. Nije on jedini četvoronožni srpski heroj. Mnogi su se pokazali i u krvavoj bici na Košarama kada su snage OVK-a, albanske vojske i NATO-a napale rejon karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici.

Kratkodlaki belgijski ovčar (malinoa), star devet godina, jedan je od članova srpskog spasličakog tima koji već danima traga za preživelima nakon stravičnog zemljotresa u Turskoj.

Zigi je za nekoliko dana pronašao dve osobe u ruševinama u Turskoj i tako im spasao živote.

Učestvovao je na međunarodnim vežbama, kao i u potragama za nastradalima u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu. Aktivno je učestvovao u mnogim pretragama za nestalim osobama - u Zaječaru, Nišu, Valjevu...

 

Oštenjen je krajem 2014. godine i dat na poklon vođi vatrogasno-spasilačke grupe Miliju Radojeviću, koji je štene poklonio MUP-a za potrebe specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina. I pokazao se i ovog puta.

Međutim, on nije jedini pas koji je spasao živote. I naše vojnike na Košarama su čuvali psi, koji su na kraju položili svoje živote za više ciljeve.

Major Lister - legenda

Legenda je svakako major Lister. Poslednji put je zacvileo na Uskrs 11. aprila 1999. godine, kada su kod Musine kuće u zasedi Šiptara obučenih u naše uniforme stradali i vodnik Ivan Vasojević Jaguar, Predrag Bogosavljević, Milenko Božić i Darko Bjelobrk.

Bio je omiljen među vojskom, i vrlo prepoznatljiv po tome što ne voli druge pse.

Ali njegove oči su otkrivale veliku ljubav prema ljudima i vojnicima, koliko god on to hteo da sakrije. Čin majora je dobio zbog izuzetno dobro izvršenih zadataka, otkrivanja, zaplene naoružanja, pa i nekoliko ubistava Šiptara u ratnim okolnostima i ilegalaca u mirnodopskim uslovima.

 

 

U službi otadžbine, još od '95, nesebično je davao svoje telo i svoj um. Iako mirnodopski, uslovi na granici, kao i sama služba, bili su najteži, pogotovo kada su Prokletije u pitanju.

Postoji priča da je '95. svojom pribranošću spasao sebe, vojsku, mečiće i mečku od opšteg pokolja. Naime, jedno veče je vojska kopala rupu u koju bi zatrpavala smeće, kada je odjednom u mraku nešto zašuškalo. Vojska je bila ubeđena da su to ljudski koraci, pa je uperila puške ka tom mestu uz povike: "Vojska Jugoslavije, stoj!", međutim, niko se nije odazivao. Lister je bio prepoznatljivo zategnut kao struna, ali se nije popeo na zadnje dve noge (što je bio znak da je životinja), nego mu se dlaka nakostrešila duž kičme, i nije kao obično režao i pomerao uši da bi dao znak da je čovek.

Vojska je zbog njega ostala pribrana i nije pripucala, a blesak logorske vatre je otkrio da su to zapravo mečići i mečka, koji su, hvala bogu, nastavili svojim putem.

Ovo su pre nekoliko godina na jednoj Fejsbuk grupi napisali Listerovi saborci.

Opisali su i situaciju iz 1998. godine, kada je u pravcu karaule Morina, sa svojim kerovođom, Lister krenuo u patrolu.

Pred njih je iskočio medved, ali Lister nije ni zacvileo ni zalajao, jer je bio obučen da ne odaje svoj i vojnikov položaj. Medved ih je video, ali je zbog Listerovog držanja samo, uz krike, protutnjao dalje...

Kažu da za vreme ratnog stanja nikada nije bio uplašen. Na komandu "čuvaj", osobi koju je čuvao ni đavo nije smeo prići.

U opisu stoji i ovo: 

- Pošto je imao nekoliko ubistava za vreme svoje službe, kad god bi prošao pored mesta gde je zadavio teroristu on bi se uznemirio, zarežao i zalajao par puta.

- Na komandu "„Lister, napred!", bez pogovora je išao 50 metara napred i gledao levo-desno, muva mu nije mogla promaći na stotine metara, a ako bi ga vetar služio, pored oštrog vida, njušio je na kilometre.

- Poslednji put je zacvileo na Vaskrs 11. aprila 1999. Uz svog tadašnjeg kerovođu, vodnika Vasojevića Jaguara, ostao je do samog kraja. U akciji na Opljazu, kod Musine kuće, ginu u prvom rafalu Predrag Bogosavljević, Milenko Božić, Darko Bjelobrk, Jaguar i Lister. Prvi rafal ih je presekao, i tada je drugo odeljenje čulo Listerovo zavijanje. Nakon sledećeg rafala više se ništa nije čulo...

Crnog ubili pijani rezervisti, osuđeni na 4 godine zatvora

Rame uz rame sa vojnicima išao je i pas Crni.

Službovao je na karauli Кošare u periodu od 1997. do 1999. godine, a poznat je bio po tome što je bio velika maza, ali i izuzetno opasan pas.

Zahvaljujući njemu, 30. septembra 1998. godine, kada je u prvoj velikoj zasedi OVK-a pod vođstvom Agima Ramadanija stradalo šest vojnika (Vladimir Radoičić, Miladin Gobeljić, Ilija Pavlović, Miroslav Jocić i Miloš Pavlović), spasen je život kapetanu Goranu Loznici, koji je teško ranjen uspeo da pobegne u šumu, u kojoj se onesvestio. Crni ga je nedugo zatim nanjušio, zahvaljujući čemu je kapetan spasen sigurne smrti.

Psa heroja su ubili pijani rezervisti koji su slavili kraj rata. Tog 15. juna 1999. godine, nakon što su se graničari povukli sa karaule u Batušu, čekajući dalji raspored vojnici i Crni su se šetali ulicama Batuše. Na ulicama su rezervisti i dobrovoljci proslavljali kraj uz alkohol.

Crni je zalajao na nekoliko rezervista, koji su počeli da ga gađaju kamenjem, a kada je pas nastavio da laje, rezervisti su repetirali puške i ubili Crnog.

Tom prilikom umalo nije došlo do sukoba graničara i rezervista. Nakon toga, rezervisti su izvedeni na suđenje. Za ubistvo vojnog lica (službenog psa) dobili su četiri godine robije.

Crni je istog dana sahranjen u Batuši, da bi, kako graničari kažu, čuvao granicu.

Vojnike su čuvali i Nez, Astor, Maksimilijan, ali o njima nema mnogo podataka. Svakako, bili su, kao i ova dva, vredni i požrtvovani psi vojnici.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike