Upoznajte žene sa mačkama: Zašto su one sve samo ne hladne?

08.11.2023

11:16

0

Autor: K. B.

Često se misli da su mačke sebične i hladne životinje, a ovu percepciju ljudi često proširuju i na vlasnice mačaka

Upoznajte žene sa mačkama: Zašto su one sve samo ne hladne?
Copyright Pixabay

Istina je da su žene koje imaju mačke za kućne ljubimce posebne osobe, mada ih neki smatraju neobičnim. Iako postoje muškarci koji vole mačke, često se dešava da između žena i mačaka postoji posebna međusobna privrženost.

Naučnici su istraživali ovu pojavu i primetili nekoliko razloga za tu uzajamnu naklonost:

Prijatan glas

Mačke su izuzetno osetljive na zvuke i komuniciraju glasno i izražajno. One reaguju na ljudsku interakciju, a žene se često obraćaju mačkama. Ženski glas je nežniji i prijatniji, što mačke, slično kao deca, pozitivno doživljavaju.

Nežan dodir

Mačke cene dodir ženske ruke podjednako kao muške. Ženski dodir je  nežniji i pažljiviji, a mačke vole da budu mažene, dok ne podnose grubo postupanje.

Pexels
 

Majčinski instinkt

Žene često pokazuju veću brigu jer su genetski predisponirane za negu potomaka. Mačke prema svojim vlasnicama uspostavljaju odnos sličan odnosu mačke prema svojim mačićima.

Mačke nas doživljavaju kao svoje majke. Hranimo ih, mazimo (što je ekvivalent mačkinom lizanju kod mačića), razgovaramo s njima i pokušavamo da razumemo njihove potrebe i da ih ispunjavamo. Zato usamljene žene često imaju više mačaka kako bi zadovoljile svoju potrebu za iskazivanjem brige i pažnje prema živim bićima, iako se često karikira takav stereotip.

Freepik
 

Slične ličnosti

Mačke su neposlušne i teško ih je dresirati. One cene svoju slobodu i privatnost, te su samodovoljne. Žene takođe često poseduju ove osobine, iako ih ponekad prikrivaju svojom brižnošću i porodičnim načinom života.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike