Psi su osetili da se život porodične mačke bliži kraju: Pogledajte ovaj neverovatan video

25.10.2023

09:37

0

Autor: K. O.

Životinje su posebna bića

Psi su osetili da se život porodične mačke bliži kraju: Pogledajte ovaj neverovatan video
Copyright Printscreen/YouTube

Mnogo je fascinantnih stvari kada su životinje u pitanju. A terapeutkinja i trener pasa Paša Marlov objavila je srceparajući video koji prikazuje da su njeni psi uspeli da naslute da se život voljene porodične mačke Bele približava kraju.

“Nikada nisu bili tako mirni i tihi. Nikad nisam izgubila kućnog ljubimca, tako da je ovo za mene nova vrsta slomljenog srca”, napisala je Marlov uz video u kojem 16-godišnja mačka leži na krevetu.

Inače, poznata je činjenica da neki dresirani psi mogu da nanjuše bolest, a mnogi veruju da oni imaju sposobnost da osete kada je druga životinja ozbiljno bolesna.

“Nisam to video samo jednom”, komentarisao je video jedan korisnik TikToka.

Ne postoje stvarni naučni dokazi koji bi objasnili ovaj fenomen, ali postoji mnogo izveštaja i zapažanja koji sugerišu da psi zaista mogu da otkriju promene u zdravlju i ponašanju drugih životinja, čak i ljudi.

 

@neuroqueercoach Anyone have any insight on this? They have never been so calm and quiet. I’ve never lost a pet before, so this is a new kind of heartbreak. #💔 #petloss #catloss #endoflifecare #petlove #kidneydisease #cat #🐈‍⬛ ♬ original sound - 🧠Pasha Marlowe, MFT, AuDHD

 

PetMD piše: "Istraživanje je pokazalo da psi doslovno mogu nanjušiti stvari poput stresa kod ljudi. Promene povezane sa smrću događaju se mesecima ranije. Te promene mogu uticati na suptilne razlike u mirisu osobe ili druge životinje i pokazatelj su da je smrt je blizu.”

Ponekad životinje koje su ozbiljno bolesne ili se približavaju kraju života mogu pokazivati promene u svom ponašanju, nivou energije ili govoru tela koje psi mogu da primete. Ako je Bela bila aktivnija pre nego što se teško razbolela, psi su to možda shvatili. Takođe, psi su dobri u učenju kroz posmatranje i iskustvo. Ako su primetili da Belina vlasnica obraća više pažnje na nju ili se prema njoj ponaša nežnije, verovatno su to shvatili i prilagodili svoje ponašanje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike