Njima botoks ne treba: Neodoljive rase pasa kojima bore stoje fantastično

08.10.2023

09:35

0

Autor: V. I.

Rase pasa s naborima na koži, poput šarpeja ili blumastifa, donose sa sobom ne samo izuzetnu fizičku lepotu već i značajnu istoriju i specifične karakteristike

Njima botoks ne treba: Neodoljive rase pasa  kojima bore stoje fantastično
Copyright Profimedia

Nazovite ih kako želite, ali naborane rase pasa i njihove neodolji izgled osvojili su mnoga srca. Ipak nije sve tako divno, pa ova simpatična karakterisrika ima i svoje tamne strane .- sva ta opuštena koža da morat posebnu pažnju da posvetite svim uglićima i skrivenim mestima ispod nabira kako biste sprečili iritaciju i infekcije.

1. Šar pej

Kineski šar pej se ističe u svakoj gomili - ako njegove brojne bore ne privuku vašu pažnju, njegov jedinstveni plavo-crni jezik ispod četvrtaste njuške verovatno će vam zadržati pogled. Ukoliko spadate u srećne vlasnike ovakvog kućnog ljubimca, primetićete da je njegovo grubo krzno slično brusnom papiru, odnosno šmirgli. U stvari, "shar-pei" se bukvalno prevodi kao "peščana koža".

 

 

Za razliku od drugih kineskih rasa pasa sa kraljevskim korenima, šarpej je nastao kao radnički pas u drevnoj Kini, koji je lovio, čuvao stada i štitio svoj dom. Nakon što je skoro izumro ranih sedamdestih, izuzetno retki šarpej ponovo je postao simbol visokog statusa i danas je omiljena rasa širom sveta.

2. Engleski buldog

Mišićava maskota mnogih škola u Velikoj britaniji, engleski buldog može izgledati zastrašujuće na prvi pogled, ali ispod njegove namrštene njuške i snažnih ramena krije se blenttava kuca koja čeka svoju priliku da zablista. Dodatak svakoj porodici prilagođen deci, buldozi preferiraju spor način života i savršeno su zadovoljni izležavanjem po strani. U stvari, kao brahikefalna rasa sklona problemima sa disanjem, buldozi bi trebalo da se pridržavaju opuštene rutine vežbanja.

 

 

Za ovu rasu potrebna je obratiti posebnu pažnju, posebno po toplom vremenu jer su skloni pregrevanju. Veoma je važno da vežbate ili šetate svog buldoga tokom hladnih delova dana, rano ujutro ili uveče. Uverite se da uvek ima dovoljno hlada i vode na raspolaganju za njih.“

3. Pas Svetog Huberta (Bloodhound)

Uprkos tome što uvek izgleda kao da je u polusnu, ovaj naoko usnuli pas sposoban je za neke prilično neverovatne podvige, budući da ima jedan od najboljih mirisa  odsvih rasa pasa. Njega prati stereotip da je lenji lovački pas koji se izležava ispred TV-a. međutim, on je daleko od toga - njihov superiorni njuh takođe daje osećaj za avanturu i on se neće zadovoljiti samo ležanje. Šetnje i duge šetnje koje istražuju novu teritoriju učiniće štene srećni.

 

 

Pošto provode toliko vremena sa nosom na tlu, kožni nabori se lako mogu zaprljati ili iritirati i treba ih svakodnevno čistiti.

4. Mops

Poput buldoga, mopsi su brahikefalna rasa podložna bolestima izazvanim toplotom i problemima sa disanjem. Zbog kraćih njuški, uobičajeno je da brahikefalični pas ima naborano lice kao rezultat sve te viška kože, ali naborana koža nije nužno povezana sa brahikefalnim sindromom.

 

 

Imajući to na umu, mopsi su sjajni psi u krilu i na kaučt, iako se njihova razigrana crta može pojaviti iznenađujuće i držati vas na nogama. Ličnost mopsa je radosna i zarazna, odličan je kao životni pratilac pun ljubaviza višečlane porodice i ljude svih uzrasta .

5. Bulmastif

Bulmastifi su krupna rasa, prepoznatljica po svojoj izuzetno velikoj veličini, a ne po borama. Prvobitno su uzgajani od roditelja buldoga i stoga su nasledili njihov namršteni izraz mrške, ali njihova veličina naravno potiče od roditelja mastifa. Kao i kod rasa pasa svih vrsta, važno je družiti se i trenirati ih kada su mladi i još uvek mali.Ovi divovski psi imaju dugu istoriju kao čuvari i saputnici, što ih čini izuzetnim izborom za porodice koje traže odanog i zaštitničkog ljubimca. 

 

 

Blumastif je rasa zahteva redovno održavanje, posebno kada je reč o naborima na licu. Čišćenje i sušenje nabora pomažu u prevenciji infekcija i održavanju kože zdravom. Blimastifi takođe imaju kratku i gustu dlaku koja zahteva povremeno četkanje kako bi se održala čista i sjajna.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike