Veterinarke upozoravaju: Ove namirnice su otrovne za pse, jedna može dovesti do zastoja bubrega (VIDEO)

30.09.2023

09:30

0

Autor: K. B.

Dve veterinarke iz Ontarija postavile su video na svom zvaničnom TikTok nalogu u kojem su otkrile koje namirnice mogu biti otrovne za pse

Veterinarke upozoravaju: Ove namirnice su otrovne za pse, jedna može dovesti do zastoja bubrega (VIDEO)
camylla-battani-_AOHaUgSNrg-unsplash - Copyright Unsplash

Na njihovom spisku se prvo nalazi ibuprofen, jedan od najčešćih lekova za bolove. Veterinarke su objasnile da psi imaju drugačiji metabolizam od ljudi i da im upotreba ibuprofena može naneti štetu probavnom traktu, jetri i bubrezima.

Avokado je takođe naveden kao otrovna namirnica za pse, zbog prisustva persina koji je štetan za njih i može izazvati povraćanje i proliv.

Luk je označen kao otrovan za pse zbog prisustva tiosulfata. Namirnice koje sadrže tiosulfate mogu oštetiti crvena krvna zrnca pasa.

 

 

Grožđe, grožđice i svi proizvodi od grožđa su izuzetno otrovni za pse, čak i u malim količinama. Konzumiranje ovih namirnica može dovesti do zastoja bubrega kod pasa.

Čokolada je dobro poznata kao jedna od otrovnih namirnica za pse, a neki psi su osetljiviji na nju od drugih. Čak i mala količina čokolade može biti smrtonosna za pse.

Beli luk, slično crnom luku, sadrži tiosulfate koji mogu oštetiti crvena krvna zrnca pasa.

Veterinarka Fiona upozorila je vlasnike pasa na ksilitol, jedan od najčešćih zaslađivača koji se nalazi u žvakaćim gumama i šećeru bez šećera. Ksilitol može izazvati probleme sa jetrom i čak dovesti do smrti pasa.

Pexels
 

Video sa savetima veterinarskih stručnjakinja pregledan je više od 85 miliona puta na TikToku, što je izazvalo iznenađenje mnogih korisnika. Neki od njih su delili svoja iskustva i izražavali šok jer nisu znali da su neke od ovih namirnica otrovne za pse.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike