Jači od drugih: Koje rase pasa najbolje podnose ekstremne temperature?

04.09.2023

09:31

0

Autor: K. O.

Imaju prirodne predispozicije da prežive esktremne hladnoće

Jači od drugih: Koje rase pasa najbolje podnose ekstremne temperature?
Copyright Freepik

Postoje rase pasa čije su karakteristike prilagođene određenim podnebljima i temperaturama. I dok neki ne bi preživeli na velikoj hladnoći, postoje psi kojima ni velika hladnoća ništa ne može.

I to postoji nekoliko rasa pasa koje imaju prirodne predispozicije za preživljavanje u ekstremnim klimatskim uslovima.

Ovo su neke od tih rasa:

Sibirski haski

Ova rasa potiče sa severa Sibira i veoma je otporna na hladnoću. Imaju dvostruko krzno koje ih štiti od niskih temperatura i vetra. Sibirski haski su radni psi koji su se često koristili za vuču sanki.

Pexels
 

Aljaski malamut

Slično kao i haski, aljaski malamut je izuzetno izdržljiva rasa koja može podneti hladne uslove. Imaju debelo krzno, snažno telo i odličnu izdržljivost.

Bernski planinski pas

Iako potiče iz Švajcarske, ova rasa je adaptirana za hladne uslove. Ima dvostruko krzno koje ga štiti od hladnoće, a takođe ima i snažno telo koje je korisno za rad u planinskim područjima.

Pexels
 

Samojed

Ova rasa potiče sa severa Rusije i Skandinavije. Imaju gustu belu dlaku koja ih štiti od hladnoće, ali takođe im omogućava i da se ohlade u toplijim uslovima.

Tibetanski mastif

Potiče sa Tibeta i prilagođen je hladnim i visinskim uslovima. Ima dugu i gustu dlaku koja ga štiti od hladnoće, ali takođe mu pomaže da se zaštiti od sunca i toplote.

Profimedia
 

Akita inu

Ova japanska rasa je otporna na hladnoću zahvaljujući svom dvostrukom krznu. Imaju snažno telo i potiču iz regiona gde su zime veoma hladne.

Profimedia
 

Čau-čau

Ova rasa, koja potiče iz Kine, takođe ima dvostruko krzno koje je štiti od ekstremnih uslova. Takođe, karakteristična je po tome što ima kratak nos, što je adaptacija na hladne uslove kako bi se sprečilo pregrevanje disajnih puteva.

Pixabay
 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike