Da li znate šta je mačija trava i zašto bi odmah trebalo da je nabavite?

03.05.2023

09:24

0

Autor: Z.A.S.

Ipak, nemojte je konstantno davati svojim mačkama, već samo povremeno

Da li znate šta je mačija trava i zašto bi odmah trebalo da je nabavite?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Da li ste nekada čuli za mačiju travu? U pitanju je biljka koja je poznata po svom dejstvu na mačke. Ne deluje na sve mačke, ali će većina njih pokazati interes oko ove zanimljive biljke.

Ipak, mačiju travu ne treba uvek da koristite, jer će onda prestati da deluje na vaše ljubimce.

Profimedia
 

Sastav

Biljka sadrži hemijsku supstancu koja se naziva nepetalakton i utiče na receptore u nosu mačaka i uzrokuje reakciju sličnu onoj koju uzrokuju feromoni.

Mačke reaguju na nepetalakton trljanjem, lizanjem, grickanjem i valjanjem po biljci. Neki vlasnici koriste mačiju travu kao igračku, kako bi podstakli mačke na aktivnost i smanjili im stres.

Profimedia
 

Samo povremeno

Može da je kupite u obliku suvih listića ili tečnog ekstrakta. Međutim, važno je da napomenemo da ona ne treba da bude osnovni izvor zabave za mačke, već samo dodatak. Prekomerno izlaganje mačke travi može da dovede do smanjenja delotvornost mente i zato se preporučuje samo povremeno korišćenje, kako bi se održala njena privlačnost za mačke.

Postoji mali procenat mačaka koje ne pokazuju interes ili ne reaguju na mačiju travu. Ova neosetljivost može da bude genetska ili individualna i varira od mačke do mačke.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike