Lolita ide kući posle 52 godine zarobljeništva: Njen partner Hugo izvršio je samoubistvo, a ona je najusamljenija orka na svetu (VIDEO)

16.04.2023

09:22

0

Autor: K. O.

Potresna priča o kitu ubici koji živi u najmanjem akvarijumu za orke

Lolita ide kući posle 52 godine zarobljeništva: Njen partner Hugo izvršio je samoubistvo, a ona je najusamljenija orka na svetu (VIDEO)
Copyright Tanjug

Lolita ima 57 godina i trenutno je najstariji kit ubica u zatočeništvu u kom je provela više od 50 godina! Orka bi konačno trebalo da bude vraćena u svoje pravo stanište u Tihi okean. Tamo možda neće biti sama jer postoje nade da će ponovo biti ujedinjena sa majkom.

Imala je svega četiri godine kada su je oteli od majke i sedmoro braće. Lolita je tada prodata za 5.500 evra Siakvarijumu u Majamiju u kom nastupa još od 1970. godine.

Sve ove decenije, više od pet, orka je neumorno radila i nastupala sve dok se nije razbolela prošle godine. I dok su mnoge životinje svoj radni, ali i životni vek skončale baš u ovoj ustanovi, sada se uveliko radi na tome da se Lolita vrati u okean. A naučnici i istraživači veruju da tamo još pliva njena majka.

"Imala je četiri godine kada su je odveli, a tada je učila da lovi. Ona zna svoju porodičnu pesmu", rekla je starešina indijanskog plemena Lumi u Vašingtonu Rejnel Moris, koja je takođe član odbora lokalne neprofitne organizacije posvećene obezbeđenju slobode kitova "Friends of Toki".

"Ona će se setiti, ali biće potrebno vreme", rekla je Moris.

Kako je uopšte došlo do toga da se razmatra Lolitina sloboda posle 50 godina?

Na scenu je stupila koalicija koja uključuje vlasnika ovog tematskog parka, organizaciju za prava životinja "Friends of Toki" i filantropa i vlasnika profesionalnog tima američkog fudbala Indijanapolis koltsa. I oni su objavili planove za oslobađanje kita.

Tanjug
 

"Uzbuđen sam što ću biti deo Lolitinog puta ka slobodi", rekao je vlasnik Indijanapolis koltsa Džima Irsaja.

"Znam da Lolita želi da stigne do slobodnih voda", dodaje Irsaj.

A samo njeno oslobađanje biće predmet vladinih regulatornih odobrenja. Godinama su ekološke grupe vršile pritisak na akvarijum da oslobodi Lolitu.

A pritisci da se oslobodi ova orka traje već godinama unazad i u nju su uključene i neke poznate ličnosti. Već su se Džoni Dep, Harison Ford i Lindzi Lohan zalagali za ovu ideju. A inspekcija Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država bila je ta koja je konačno stavila tačku na njenu patnju.

"Izveštaj je pokazao da su životinje patile i umirale u akvarijumima Siakvarijuma u Majamiju zbog loše nege", kaže potpredsednik PETA-e i zamenik glavnog savetnika Džered Gudman.

"Tako da je akvarijum u to vreme bio zatvoren i očigledno se nikada više neće otvoriti", rekao je Gudman.

A ono što sve ohrabruje na Lolotinom putu za slobodu je to što se veruje da Lolitina majka, zvana Okeansko sunce i dalje slobodno pliva sa drugim članovima njihovog klana - poznatijim kao "L pod" uprkos tome što se procenjuje da ima više od 90 godina. To je zagovornicima njenog oslobađanja ulilo optimizam da bi možda i dalje mogla da ima dug život kada bude puštena u divljinu.

Tanjug
 

Pola veka u najmanjem akvarijumu za orke na svetu. Kako izgleda Lolitin zatvor i kako je Hugo izvršio samoubistvo

Dugačak 24 metra, a širok svega deset - Lolitin akvarijum je samo četiri puta veći od nje.

Trebalo bi da ga obiđe 600 puta kako bi prešla istu udaljenost koju divlji kitovi pređu u jednom danu.

U njenim rodnim severozapadnim vodama Pacifika, kitovi poput Lolite mogu da žive koliko i ljudi; u rezervoaru, taj životni vek je prepolovljen.

Te 1970. godine je ukupno sedam orki prodato u zarobljeništvo, a Lolita je jedina preostala živa.

Lolita je decenijama bila glavna atrakcija u akvarijumu u Majamiju, gde je njen nekadašnji saputnik, Hugo, uginuo kada je udario glavom o betonski zid, za šta stručnjaci za orke kažu da predstavlja samoubistvo. 

Kada i kako će se sprovesti njeno oslobađanje?

Nažalost, ne baš tako brzo jer bi vremenski okvir za premeštanje Lolite mogao da bude od 18 do 24 meseca, saopštila je organizacija. A procenjuje se da bi to moglo da košta i do 20 miliona dolara (18,4 miliona evra).

Plan je da se Lolita preveze avionom do okeanskog utočišta u vodama između Vašingtona i Kanade, gde će u početku plivati unutar velike mreže dok je treneri i veterinari ne nauče kako da lovi ribu.

Čeka je i mnogo vežbanja i izgradnje mišića jer orke obično plivaju oko 160 kilometara dnevno.

Tanjug
 

Orka bi bila pod konstantnim nadzorom i negom dok se ne privikne na novo okruženje, a čuvari u Siakvarijumu je već pripremaju za put, rekli su zvaničnici.

U suštini, za Lolitu se sve menja, kada je park promenio vlasnika, pošto je park kupila "The Dolphin Company" 2021. godine. Ona upravlja nad 27 drugih parkova i staništa u Meksiku, Argentini, Karibima i Italiji, piše Euronews.

Priča je slična sa slučajem orke Keiko, koja je uhvaćena u Atlantskom okeanu 1979. godine i prodata morskim zabavnim parkovima na Islandu, u Kanadi i Meksiku pre nego što je vraćena u more kod Islanda 2002. godine. Keiko je živela slobodno pet godina pre nego što je uginula od upale pluća, i ta priča je bila osnova za film "Sloboda za Vilija" iz 1993. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike