Krznene loptice su dobri ljubimci i za decu i za odrasle

05.10.2020

18:30 >> 14:05

0

Svi razlozi da nabavite feretku

Krznene loptice su dobri ljubimci i za decu i za odrasle
Copyright Profimedia

Na našim prostorima nisu tako zastupljene kao ljubimci, ali ove živahne, pažljive krznene loptice sjajan su izbor za kućnog ljubimca. O njima je lako brinuti jer im nisu potrebni redovni tretmani čišćenja, a zanimljive su i razigrane životinje.

Poznata je i pod nazivom “afrički tvor” i mada mnogi smatraju da je glodar, ona pripada porodici divljih krznašica, a poreklo vodi od evropskog tvora. Smatra se da su pripitomljene pre više od 2.500 godina i svrstane u manje životinje. U prilog tome govore i njene dimenzije.

Telo feretke je duguljasto, dužine i do 60cm plus rep od 13cm. Mogu biti teške od 700g pa sve do 2kg, u zavisnosti od toga kog su pola i da li su sterilisane. Žive u proseku 6-8 godina, a poznati su i slučajevi kada su živele i do 12 godina.

Ishrana feretke

Isključivo su mesojedi, što znači da ne smeju, niti mogu, jesti hranu biljnog porekla jer ne mogu da je vare. Njihov metabolizam je veoma brz, zato je potrebno hraniti ih nekoliko puta dnevno.

Potreba za nutrijentima kod feretki je slična kao kod mačaka, pa one do 3-4 godine možete hraniti najkvalitetnijom hranom za mačiće jer sadrže dosta masti. Nakon tog uzrasta možete preći na ishranu za odrasle mačke. Ne treba im davati kosti, mleko i slatkiše.

Kada je reč o odnosu suva i vlažna hrana, preporučuje se suva zbog zdravlja zuba i desni, dok je vlažna hrana dobra samo pri odbijanju mladunaca od sisanja.

Pixabay

Karakteristike

Dok su budne veoma su aktivne i pokretne, a kada spavaju u tome uživaju, pa je tako poznato da u ovoj aktivnosti provedu čak 12 sati dnevno. Za razliku od ženki koje mogu biti veoma vezane za dom, mužjaci vole da istražuju, pa uživaju u šetnji.

S obzirom na to da potiču od tvora, i one imaju žlezde koje ispuštaju karakterističan miris koji je dosta slabiji i brže se rasipa nego kod tvora. Neretko se pri sterilizaciji uklanjaju i ove žlezde. Kada je reč o sterilizaciji, ona se obično sprovodi u ranijem dobu života.

Pročitajte: Trebalo je da bude poslužen kao večera za Dan zahvalnosti, a onda je rakun Rebeka postao omiljeni ljubimac Bele kuće

Feretka, zbog svoje razigrane prirode, zahteva veći kavez na više nivoa. Kavez za feretke bi trebalo da bude minimalnih dimenzija 80x50x60cm i da ima dodatke kao što su posuda za vodu, posudu za vršenje nužde, platnena ležaljka i tuneli.

Neodoljivog su lica na kome dominiraju krupne oči. Radoznale su, zabavne i druželjubive. Iako nije neophodno lepo je da imaju društvo, mada se lepo druže sa psima i mačkama.

Smatraju se za inteligentne životinje koje brzo i lako rešavaju različite probleme. Uglavnom su tihe, a mogu da se privknu i na povodac, te vode u šetnju.

Saznaj više:

Krzneni prijatelji su pravo blago: Studije potvrđuju njihov uticaj na psihu i telo

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Apetit.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike