Nova studija otkrila da je maženje psa dobro za vaš mozak

19.10.2022

14:44

0

Autor: D. R.

Kao da nam treba još neki razlog da ih više volimo

Nova studija otkrila da je maženje psa dobro za vaš mozak
profimedia-0396500821 - Copyright Profimedia

Vlasnici pasa već znaju da je maženje psa jedna od najboljih stvari ikada. I kako se ispostavilo, nauka se slaže. Dok su neke studije pokazale da maženje psa može smanjiti stres i osloboditi hormon - oksitocin, nova istraživanja sugerišu da je maženje psa dobro za vaš mozak i na druge načine.

Naučnici u Švajcarskoj u novoj studiji tvrde da kada mazite psa, možete dobiti pojačanje moždane aktivnosti u frontalnom korteksu - ključnom delu mozga koji kontroliše pažnju, radnu memoriju, rešavanje problema, razmišljanje i emocionalne reakcije.

Profimedia
 

Tokom studije, učesnici su bili okupljeni oko psa, dok su bili pod skenerom. Počeli su samo da posmatraju psa sa druge strane sobe, postepeno se približavajući dok nisu mogli da ga pomaze. Zatim su uradili istu stvar sa plišanom životinjom. A kada su uporedili oba scenarija, istraživači su otkrili da je došlo do snažnijeg povećanja moždane aktivnosti kada je pravi pas bio u blizini.

Ova studija samo pokazuje koliko su zaista sjajne životinje, jer mogu povećati kognitivnu i emocionalnu aktivnost u mozgu svog čoveka na način na koji plišane životinje ne mogu.

- Ako pacijenti sa deficitom u motivaciji, pažnji i socio-emocionalnom funkcionisanju pokazuju veću emocionalnu uključenost u aktivnosti povezane sa psom, onda bi takve aktivnosti mogle povećati šanse za učenje i postizanje terapeutskih ciljeva - rekla je za CNN glavni autor studije Rahel Marti.

Unsplash
 

Iako vlasnici kućnih ljubimaca već znaju koliko je sjajno maziti psa, dobro je znati da su pozitivne strane veze sa psom beskrajne - baš kao i njihova ljubav prema nama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike