Najnovija studija dokazala da psi deluju umirujuće na decu

22.06.2022

16:25

0

Autor: D. R.

Kao da nam treba još jedan razlog da bismo voleli pse

Najnovija studija dokazala da psi deluju umirujuće na decu
dete pas - Copyright Unsplash

Psi imaju neverovatnu sposobnost da nas umire. A ako kod kuće imate i decu i psa, verovatno to već znate.

Prisustva psa u vašem životu ima brojnih rednosti na fizičko i mentalno zdravlje čoveka i to je odavno utvrđeno. Psi poseduju umirujuću sposobnost koja može biti od velike koristi za jednu porodicu. A sada ima više dokaza koji ovo potkrepljuju.

U novoj studiji objavljenoj prošle nedelje, istraživači iz Velike Britanije otkrili su da su školska deca koja su dva puta nedeljno imala sesije sa terapijskim psom i njegovim profesionalnim vodičem imala značajno niže nivoe kortizola (hormona stresa u telu), koji su merili kroz uzorke pljuvačke.  

Unsplash
 

Utvrđeno je da je njihovo druženje sa psima efikasnije u poređenju sa vođenim sesijama opuštanja u istom vremenskom periodu tokom mesec dana. Ova vest se čini posebno relevantnom s obzirom na događaje u poslednjih nekoliko godina, u vreme kada su deca pod stresom više nego ikada.

- Naša studija pokazuje, po prvi put, da intervencije uz pomoć pasa zaista mogu dovesti do nižeg nivoa stresa kod dece - kaže Kerstin Meints, jedan od istraživača studije i profesor razvojne psihologije na Univerzitetu Linkoln u Engleskoj, navodi se u izveštaju studije.

Iako su istraživači brzo istakli da se ova studija posebno bavila kinološkom terapijom u školama u odnosu na redovne interakcije koje deca mogu imati sa psima kod kuće, suočimo se s tim - vlasnici pasa već znaju mnoge pozitivne strane odgajanja dece sa psom.

Deca koja žive sa psom imaju veći osećaj odgovornosti i fizički su aktivnija, a kada su uznemirena, nije neobično da se izjadaju svom ljubimcu, malo pomaze sa njim i ponovo su kao novi i kao da se ništa nije desilo.

Unsplash
 

Istraživači i stručnjaci za mentalno zdravlje se slažu da postoji stvarna potreba za više istraživanja o tome kako životinje mogu pomoći deci da smanje stres ali pomaži i u njihovom socijalnom i emocionalnom razvoju.

Dok ljubitelji i vlasnici pasa već znaju da psi imaju neverovatnu sposobnost da učine da se ljudi osećaju bolje, malo naučnog istraživanja koje bi to podržalo nikada ne škodi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike