Kako okrugli akvarijum deluje na ribice? Jedna francuska kompanija hitno prestaje da ih prodaje

24.01.2022

16:07

0

Autor: 24sedam

Sfere ispunjene vodom jesu lepe ali uopšte nisu za ribice

Kako okrugli akvarijum deluje na ribice? Jedna francuska kompanija hitno prestaje da ih prodaje
profimedia-0168928776 - Copyright Profimedia

Francuski lider na tržištu opreme za kućne ljubimce „AgroBiothers Laboratoire“ više neće prodavati akvarije s kapacitetom manjim od 15 litara i nudiće samo pravougaone jer je stavljanje ribe u male posude bez filtriranja i oksidacije zlostavljanje životinja, stoji u saopštenju.

– Ljudi kupuju zlatnu ribicu za svoju decu impulsivno, ali kada bi znali kakvo je to mučenje, ne bi to radili. Okretanje u maloj posudi izluđuje ribu i brzo je ubija – rekao je izvršni direktor „AgroBiothersa“ Matje  Lambo za Reuters.

Zlatne ribice mogu živeti do 30 godina i narasti do 25 cm u velikim akvarijumima ili ribnjacima, ali u malim posudama često uginu u roku od nekoliko nedelje ili meseci.

Kazao je da su zlatne ribice društvene životinje kojima je potrebno društvo drugih riba, dovoljno prostora i čista voda, te da je za akvarijum ipak potrebna neka minimalna oprema i znanje.

Francuska je evropsko tržište broj jedan za akvarijumske ribe s oko 2,3 miliona riba, rekao je Lambo.

Pexels
 

Nemačka i nekoliko drugih evropskih zemalja odavno su zabranile posude za ribe, ali Francuska nema zakon o tom pitanju.

– To je francuski anahronizam, zato smo odlučili da delujemo. Ne možemo edukovati sve naše kupce da im objasnimo da je držanje ribe u posudi okrutno. Smatramo da je naša odgovornost da potrošačima više ne dajemo taj izbor – rekao je Lambo.

„AgroBiothers“, koji ima francuski tržišni udeo od oko 27 odsto u proizvodima za kućne ljubimce, prodavao je prethodnih godina oko 50.000 posuda godišnje za ribe po 20 evra po komadu.

– Postoji potražnja za posudama za ribu, ali realnost je da je ono što nudimo deci mogućnost da vide kako zlatne ribice polako umiru – rekao je.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Hina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike