Zbunjuje vas, a mi znamo odgovor: Da li ribice spavaju?

08.11.2020

10:35 >> 06:57

0

Postoje neke ajkule koje čak spavaju u pokretu

Zbunjuje vas, a mi znamo odgovor: Da li ribice spavaju?
Copyright Unsplash/Tep Dara

Veliki broj ljudi misli da ribice ne spavaju jer nemaju kapke, a oči su im vlažne. Ipak, istina je drugačija. I ribicama je potreban zdrav san, baš kao i ljudima. A kako one idu na dremku, otkrivamo u nastavku.

Ribe spavaju kako bi očuvale svoj odbrambeni sistem i energiju. San je od velike važnosti za sve vrste životinja kao i za ljude, budući da pomaže telu da se oporavi od poslova koje je radilo dok je bilo budno.

A način spavanja razlikuje se kod različitih riba. Neke spavaju u toku dana, a druge preko noći. Kod njih nema REM faze (Rapid Eye Movement) koja se obično viđa kod ljudi. One redukuju svoje stanje svesnosti za vreme spavanja, ali nikada nisu potpuno nesvesne.

Pročitajte i: Pored koga on legne, taj umire sledeći

Većina riba spava tako da to izgleda kao da su napola budne, a napola uspavane. Kada se ribe umore, često odlaze u ćošak i tamo spavaju. Izaberu ugao u kome će i kasnije praktikovati spavanje. Postoje neke ajkule koje spavaju u pokretu.

Dok spavaju, metabolizam riba se usporava. Zimi se obično spuste na dno akvarijuma i tamo spavaju. Činjenica je da ribe spavaju na neki način, bilo da uspore pokrete ili ih potpuno prekinu, bilo da se kriju u vodi ili to rade na otvorenom.

Možda vas zanima: Upoznajte Bani, psa koji zna 70 reči i komunicira s vlasnicom

Zato ako imate akvarijum, trudite se da ne uznemiravate vaše ljubimce u vreme spavanja, jer i najmanji šum vode može da ih probudi iz sna. A one spavaju obično onda kada im je to potrebno. Zato i vreme njihovog spavanja zavisi od toga da li su u pitanju noćne ili dnevne vrste.

Ono što je zanimljivo je to da ribe mogu da vide i dok spavaju, tako da su spremne za bilo koji potencijalni rizik. Kada primetite da se riba ne kreće ili da je na jednom mestu sve vreme, znači da spava. Dobro bi bilo da ugasite svetlo u akvarijumu, kako biste im obezbedili neophodan mrak. Najviše vole da spavaju krijući se blizu kamenja na dnu akvarijuma.

Ribe su u određenom pokretu i za vreme spavanja, kako bi kiseonik mogao kroz škrge da dođe do njihovog krvotoka.

Saznaj više:

Kamera je zabeležila: Stvarno postoje Tom i Džeri (VIDEO)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike