Ponor dosade uništava odnos: Šest prostih koraka da svoju vezu učinite ponovo zabavnom

01.06.2024

13:37

0

Autor: V. I.

Otkrijte kako nova iskustva, spontani gestovi i kvalitetno vreme poboljšavaju vezu

Ponor dosade uništava odnos: Šest prostih koraka da svoju vezu učinite ponovo zabavnom
Copyright Freepik

Da li je vaša veza postala monotona? Umorni ste od istih starih rutina? Pridružite se klubu! Više od polovine parova koje savetujemo žali se da im je veza u krizi. Navike i obrasci ponašanja čine da se osećamo prijatno u svakodnevnom životu, ali kretanje na autopilotu brzo uklanja radost iz odnosa.

Istraživanja pokazuju da dosadna, svakodnevna rutina ne samo da stvara distancu i nesreću, već i guši intimnost i romantiku. Štaviše, dosada može biti korozivnija od direktnog sukoba. Srećom, postoji nada. Rutinama se može dati nova dimenzija lako i zabavno. Evo šest malih načina da ponovo učinite svoju vezu zabavnom:

1. Probajte nešto novo

Redovno isprobavanje nečeg novog i uzbudljivog može značajno uticati na razbijanje monotonije i vraćanje strasti u vašu vezu. Nova iskustva aktiviraju sistem nagrađivanja mozga, preplavljujući ga dopaminom. Ovo su isti moždani krugovi koji su se aktivirali na početku vaše veze i učinili da se osećate zaljubljeno.

Bilo šta što je novo ili zanimljivo - ili čak pomalo zastrašujuće - može uraditi posao. Vozite se rolerkosterom, idite na noćno plivanje, parkirajte se negde i vodite ljubav na zadnjem sedištu automobila ili idite u karaoke bar i pevajte zajedno. Ako niste avanturista, prijavite se za časove plesa, idite na ručak u nov restoran ili napravite piknik u čamcu na reci.

Profimedia
 

 

2. Isključite televizor

Zbog užurbanog načina života, lako je steći naviku da se parkirate ispred televizora kako biste se opustili nakon dugog dana. Međutim, ovo može dovesti do udaljavanja od partnera. Televizija je "smetnja bez interakcije" jer malo doprinosi povezivanju parova.

Studija objavljena u "Journal of Mass Communication and Society" pokazuje da što više verujete u romantične veze koje vidite na TV-u, manje je verovatno da ćete biti srećni u svojoj vezi. Alternativa? Probajte muziku umesto toga. Uključite je, pojačajte i uživajte zajedno. Još bolje, zamolite partnera za spor ples ili seksi stiskavac.

3. Provedite vreme odvojeno

Parovi koji provode previše vremena zajedno mogu pasti u monotoniju. Vaša veza treba da diše. Studije pokazuju da parovi koji daju jedno drugom prostora imaju srećnije i stabilnije veze. Psiholog dr Teri Orbuh veruje da je prostor u vezi važniji za sreću para nego dobar ljubavni život.

Provedite veče odvojeno svake nedelje - sa prijateljima ili radeći nešto što volite. Nedostajanje partnera može vas podsetiti koliko vam je važan. Solo vreme takođe može ponovo podstaći vašu privlačnost, dajući vam nešto novo i uzbudljivo za deljenje kada se ponovo spojite.

4. Uzmite zajedno mini-odmor

Promena pejzaža je odličan način da razbijete rutinu. Putovanje vas izvlači iz svakodnevne rutine i omogućava vam da provedete više kvalitetnog vremena zajedno. Istraživanja pokazuju da 77 dsot parova koji putuju zajedno imaju bolju intimnost i više romantike. Takođe, 28 odsto parova je reklo da su im se ljubavni životi poboljšali nakon putovanja.

Freepik
 

5. Udvostručite zadovoljstvo dvostrukim izlaskom

Sastanci su sjajni, ali kada ste sami, teško je izbeći iste razgovore. Da biste ponovo pokrenuli svoju vezu, zakažite dvostruki sastanak. Druženje sa drugim parovima može pomoći da ponovo zapalite strast sa svojim partnerom. Podela pozitivnih stvari o sebi drugim parovima može pojačati bliskost koju osećate sa partnerom.

 

Profimedia
 

 

6. Uradite nešto spontano

Rituali naklonosti su važni, ali brzo mogu postati monotoni. Spontani romantični gestovi mogu doneti svežinu u vašu vezu. Britanska studija pokazuje da spontani gestovi dovode do više ljubljenja, maženja i akcije u spavaćoj sobi. Spontano romantično ponašanje podiže samopouzdanje i komunikaciju, povećavajući ukupnu sreću u vezi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike