Vuk dlaku menja, a ćud? Terapeut za parove otkriva da li će partner koji prevari to i da ponovi

04.03.2024

13:33

0

Autor: V. I.

Ima li nade da će vernost potrajati ili je veza osuđena na propast

Vuk dlaku menja, a ćud? Terapeut za parove otkriva da li će partner koji prevari to i da ponovi
Copyright Profimedia

U svetu modernih veza, pitanje vernosti često postaje centralna tema diskusija. Saznanje da je vaš partner u prošlosti možda bio neveran može izazvati kod sumnju i nesigurnost. Ipak, mišljenje stručnjaka, poput dr Kajle Knop, psihološkinje iz San Dijega, sugeriše da fraza "jednom varalica, uvek varalica" nije nužno pravilo. Kako onda prepoznati da li je vaša veza sa nekim ko je prethodno bio neveran sposobna za opstanak i razvoj?

Profimedia
 

Učenje iz grešaka: Mogućnost promene

Dr Knop naglašava da apsolutne izjave poput "uvek" i "nikada" ne stoje uvek na čvrstim osnovama. Njeno istraživanje pokazuje da neki ljudi, nakon što su bili neverni, uče iz svojih grešaka i ne ponavljaju ih u budućnosti. Prepoznavanje da strah od ponovne prevare može biti prisutan, ali ne i neizbežan, prvi je korak ka razumevanju dinamike veze sa nekim ko je ranije bio neveran.

Profimedia
 
 

Ona je navela ključne pokazatelje da je partner doživeo iskrenu promenu:

1. Otvorenost u vezi s prošlošću 

Kada partner voljno deli informacije o svojoj prošlosti, to može biti znak da je spreman da gradi odnos zasnovan na transparentnosti i iskrenosti. Dr Knop objašnjava da dobrovoljno priznanje grešaka ukazuje na veću verovatnoću da će osoba biti pouzdan partner u budućnosti.

2. Razumevanje razloga za neverstvo

Osoba koja je sposobna za samorefleksiju i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke, priznajući zašto je došlo do neverstva, pokazuje sposobnost za ispravljanje štetnog ponašanja. “Ako se vaš partner ponaša kao da nije u njegovoj kontroli ili tvrdi da ne zna zašto je varao, to su znakovi upozorenja”, objašnjava dr Knop.

Profimedia
 

 

3. Prihvatanje skepticizma prevarenog partnera

Ako se vaš partner suočava s vašim skepticizmom ili kritikama bez defanzivnosti, pokazuje da je spreman da preuzme odgovornost za svoje postupke. Pravo pokajanje uključuje razumevanje i prihvatanje prošlih grešaka. Umesto da tvrdi da "preuveličavate situaciju", neko ko je okrenuo novilist prihvatiće svaku vašu reakciju – razočaranje, tugu, čak i gnev. Naravno, to ne znači da život treba da vam se pretvori u svakodnevno spočitavanje i preispitivanje onoga što se desilo.

4. Jednokratna greška nasuprot obrascu

Detalji o prevari, poput toga da li je to bio jednokratni incident ili deo uzorka ponašanja, mogu vam pomoći da odlučite da li je osoba zaista napravila promene u svom životu. Ponašanja koja se ponavljaju često zahtevaju dublju introspekciju i potencijalno terapiju. “Za nekog ko često vara definitivno je veća verovatnoća da će opet prevariti nego neko ko je to učinio samo jednom”, ističe dr Knop. 

Veza sa nekim ko je ranije bio neveran ne mora nužno biti osuđena na propast. Ključni faktori, poput otvorenosti o prošlosti, razumevanja razloga za neverstvo, sposobnosti da se suoči sa skepticizmom i razlikovanja između jednokratne greške i obrasca ponašanja, mogu pružiti uvid u to da li je osoba spremna i sposobna za izgradnju zdravog i vernog odnosa. U krajnjoj liniji, odluka o tome da li ostati u takvoj vezi zavisi od dubokog razumevanja i poverenja između partnera.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike