Pet saveta kako da ostanete smireni tokom žustre svađe sa partnerom

19.02.2024

13:33

0

Autor: K. O.

Sprečiće vas i da iznova i iznova iznosite iste argumente i iste probleme tokom svađe

Pet saveta kako da ostanete smireni tokom žustre svađe sa partnerom
Copyright Freepik

Koliko ste se samo puta posvađali sa svojim partnerom ili supružnikom uz viku i dranje, a da vas to nigde nije dovelo?

Svađa u kojoj oboje vičete i vrištite i izbacujete optužbe i okrivljavanje je svakako jedna od njih.

Koliko produktivne smatrate te borbe? Uopšte, verovatno.

Srećom, postoje načini da ostanete mirni. Ako znate šta su i sprovedete ih u delo, vaši argumenti će biti produktivniji.

Nadajmo se da će ove veštine sprečiti vas i vašeg partnera da iznova i iznova iznosite iste argumente.

Evo pet saveta kako da ostanete mirni tokom žestoke svađe sa supružnikom.

1. Duboko udahnite

Ovo izgleda kao kliše, ali duboko udisanje je suštinski deo upravljanja bilo kojom stresnom situacijom.

Kada smo pod stresom, naše telo prelazi u režim - bori se ili beži. Kada se to dogodi, naša krv odlazi u naš nadbubrežni sistem i dalje od našeg mozga. Dakle, naša sposobnost da jasno razmišljamo je zamagljena.

Da biste sprečili ovo zamagljenje, duboko udahnite. Duboki udisaj vratiće vam deo te krvi u mozak, omogućavajući vam da razmišljate jasnije i da ostanete smireni.

Kao primer, zamislite sebe na auto-putu kako pokušavate da prođete pored traktorske prikolice. Verovatno se čvrsto hvatate za volan, zadržavajući dah dok to radite.

Ipak, bolje je duboko udahnuti jer onda srce prestaje da lupa i olabavi se stisak na volanu.

Dakle, dok radite na tome da ostanete mirni tokom žestoke svađe sa supružnikom, ne zaboravite da duboko udahnete. To će napraviti ogromnu razliku.

Freepik
 

2. Izbrojte do 10

Jedan prijatelj mi je jednom rekao da pre nego što reagujem na nešto što mi je neko uradio, odvojim dva sata i vidim da li je to još uvek problem.

Ako otkrijete da još uvek jeste, razgovarajte sa njima o tome. Takođe ćete biti smireniji nego što biste mogli biti da ste se odmah upustili u to.

Ponekad je nemoguće odvojiti dva sata pre nego što rešite problem sa svojim supružnikom. Ali ključno je da napravite korak unazad da biste se smirili i ponovo procenili.

Da li problem zahteva veliku borbu? Koja je vaša uloga u svemu tome? Da li će obaranje, odugovlačenje zaista nešto promeniti ili bi razgovor bio produktivniji?

Jednom sam bio besan na novu devojku mog očuha jer je bacila mamine stvari. Posegnuo sam za telefonom da joj kažem šta imam - priča.

Ali onda sam rekao sebi da zastanem, završim ono što radim i vidim da li želim da se obratim.

Dva sata kasnije, uspeo sam da napravim tekstualnu poruku koja se bavila mojim problemima kratko i jezgrovito.

Mogao sam da se udaljim od problema znajući da sam se smirio i podsetio je da je prekršila postojeći dogovor da neće baciti mamine stvari.

Dakle, odvojite malo vremena pre nego što odete. Bićete srećni što jeste.

3. Ne shvatajte stvari lično

Za mnoge ljude, kada se svađaju sa svojim supružnikom, oni imaju tendenciju da lično shvataju ono što njihov supružnik govori, kao da su njihove reči lični napad na to ko su oni kao osoba.

Kada smo napadnuti, skloni smo da idemo u defanzivu i izgubimo smirenost. Na kraju krajeva, niko ne želi da bude napadnut kao ličnost.

Imam klijenta koji, svaki put kada bi ona i njen supružnik ušli u nešto, odmah bi se vratila na ideju da je on krivio nju za sve njihove probleme.

Verovala je da je on osuđuje za sve što se dogodilo i da misli da je nesposobna da se nosi sa stvarima.

Kao rezultat toga, njihovi argumenti bi izmakli kontroli i stoga bili potpuno neproduktivni.

Kada se svađate sa svojim supružnikom i vaš um počne da shvata stvari lično, odmaknite se i vidite da li je to ono što vaš partner zaista govori.

Da li vas zaista okrivljuju i osuđuju za ono što se dešava, ili su frustrirani i ljuti i dele ta osećanja, ali ne prave sve zbog vas?

Ako možete da prepoznate da ono što vaš partner govori nije lični napad, to će vam pomoći da ostanete mirni.

Profimedia
 

4. Ne zadržavajte se na otrovnim rečima

Vi i vaš supružnik to radite i neko kaže nešto što je glupo i nepromišljeno.

Nešto što možda nisu mislili, ali su to rekli u žaru trenutka. Nešto na šta se fokusirate kao oružje u borbi koja ide dalje.

Držeći se ovih stvari koje se izgovaraju u žaru trenutka samo će vas dovesti do mračnog mesta.

U svađi sa supružnikom, mogli biste reći nešto poput: "Uvek radiš ovo! Ti si mamin dečak i uvek stavljaš njene potrebe na prvo mesto!"

Iako možda mislite na ovo osećanje, da vaš muž daje prednost svojoj majci u odnosu na vas, činjenica da ste svog supružnika nazvali „maminim dečakom“ mogla bi biti nešto što će vaš suprug stalno potezati tokom svađe.

Govoreći o njegovim prioritetima i pokušajima da se promeni, to prerasta u svađu oko tvojih užasnih reči o njegovom odnosu sa njegovom majkom.

Ovo te neće dovesti nigde.

Dakle, potrudite se da se oslobodite otrovnih reči. Verovatno niste zaista mislili da je vaš muž bio „mamin dečak“, ali osim ako vaš partner ne pusti te reči, svađa će se u potpunosti pretvoriti u njih.

5. Ne povisujte ton

Konačno, suštinski deo učenja kako da ostanete smireni kada se svađate u vezi je da radite na tome da ne povisite ton.

Kada vičete, hemija vašeg tela se menja. Vaš emocionalni mozak preuzima kontrolu, vaša reakcija na stres je stimulisana, a vaši instinkti borbe ili bekstva napadaju.

A kada se ovo desi, sav pakao može da se oslobodi.

Umesto da vičete, duboko udahnite i odmaknite se da biste se pribrali.

Ako nastavite da vičete, ne samo da će vaš partner biti u režimu visoke uzbune i neće moći da čuje vaše reči, već će se možda potpuno isključiti i ućutati. Obe te stvari neće vas odvesti nikuda.

Pexels
 

Ako možete naporno raditi da ne vičete, to će pomoći vašem argumentu da ne postane vrišteći nered u kojem se ništa ne rešava.

Znati kako da ostanete mirni tokom žestoke svađe sa supružnikom ključno je za održavanje nesuglasica produktivnim, tako da se ne moraju ponavljati iznova i iznova.

Morate biti željni da promenite ovaj obrazac sukoba u vašim bračnim prepirkama. Dakle, zapamtite da duboko udahnete da biste mogli jasnije razmišljati. Odmaknite se na trenutak - ili sat - da ponovo procenite.

Pokušajte da ne shvatate stvari lično i držite se zvukova. I potrudite se da ne vičete, napisala je Mici Bokman, terapeut za brak i veze za YourTango.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike