Ključ srećne veze je u vašim rukama: Davanjem sebe u potpunosti sabotirate nesvesno odnos

11.11.2023

13:33

0

Autor: V. I.

Ključ srećne veze je u vašim rukama: Davanjem sebe u potpunosti sabotirate nesvesno odnos
Copyright Profimedia

Pronalaženje granice i ravnoteže između nezavisnosti i zavisnosti je neophodno za izgradnju zdravog odnosa. Drugim rečima, to znači biti sebičan s vremena na vreme i staviti sebe na prvo mesto. Možda vas je romantična ideologija uspešno uverila da je maksimalna posvećenost očuvanju zajedništva i povezanosti preduslov za ljubavnu sreću, ali istina je nešto složenija - dok gradimo vezu, treba da gradimo i sebe.

Previše davanja izaziva frustraciju

Veza u kojoj jedna strana stalno ignoriše sopstvene želje i potrebe u korist zajedničkih ciljeva samo će ih dugoročno učiniti nesrećnim, pa će pre ili kasnije u celom odnosu početi da gledaju kao na izvor svog nezadovoljstva. Ali taj ishod se može izbeći komuniciranjem i postavljanjem granica, odnosno prepoznavanjem zdrave sebičnosti.

Ukratko, kada je uzrok naše nesebičnosti samozadovoljstvo tokom kojeg ignorišemo svoja osećanja, nesebičnost postaje pretnja autentičnoj i zdravoj romantičnoj vezi koju želimo da imamo. Rastući osećaj ogorčenosti jedan je od glavnih pokazatelja da treba da počnete da praktikujete zdravu sebičnost.

Profimedia
 

Prihvatite svoje potrebe

Odnosi su, kao i ljudi, nesavršeni - nikada nećemo naći nekoga ko će nam sto posto odgovarati i ispuniti sve naše želje i potrebe. Iako veza neće zadovoljiti sve naše potrebe, moramo ih biti svesni. Kada postanemo svesni svojih potreba, moći ćemo da nastavimo da se ponašamo s njima na umu, računajući s njima.


Ne moramo uvek da se ponašamo u skladu a njima jer su kompromisi i dalje neizbežni deo života, ali ako imamo uvid u potpunu sliku, bar ćemo znati šta želimo i koji su uzroci naših emocija. Znanje menja kontekst – donošenje jedne te iste odluke na osnovu nepotpunog ili potpunog konteksta znači donošenje dve različite odluke.

Tako blizu, a tako daleko

Idealna veza je ona u kojoj oba partnera osećaju jednaku potrebu za bliskošću, ali češći su odnosi u kojima je jednom partneru potrebno više prostora i obrnuto. Kao rezultat ovakvih potreba nastaje dinamika u kojoj jedan partner teži većoj bliskosti, a drugi ima potrebu da je izbegava.

Ne zanemarujte svoje emocije i usmeravajte svoju energiju u potrazi za sopstvenim interesima i stvarima koje će vam samo prijati i nemaju nikakve veze sa vašim partnerom. Upoznajte sebe van okvira odnosa i dinamike u koju ste nesvesno upali – to će vas osloboditi.

Unsplash
 

U redu je imati tajne

Nepoznato i želja za istraživanjem su ključni za razvoj želje i erotike, koji su neophodni za zdrav odnos. Naravno, ne savetujemo vam da krijete važne informacije od partnera, kao i da ćutite o potencijalnim stvarima koje ih se tiču ili da izbegavate sukobe.

Kontekst je opet najvažniji, a ovo je samo poziv da razmislite o razlikama između privatnosti i tajnosti, a ne da se osećate prinuđenim da otkrijete sve uzbudljive priče i delove sebe odmah, već onda kada ste zasita spremni da to učinite.

Granice su mesto susreta

Možda je sebično tražiti više prostora u vezi, ali istina je da je to čin koji čuva vašu vezu koliko i čin samoodržanja. Granice nisu mesta razdvajanja, već mesta susreta: one čuvaju mir i stabilnost između dve strane koje imaju različite potrebe.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike