Tri saveta za dejtove koja u realnosti ne pomažu već vam zapravo samo odmažu

24.05.2023

13:33

0

Autor: K. B.

Ovi saveti su toliko uobičajeni da ih prihvatamo kao činjenicu

Tri saveta za dejtove koja u realnosti ne pomažu već vam zapravo samo odmažu
Copyright Freepik

Kada se borimo da uspešno izađemo sa nekim, preplavljeni smo stalnim nizom generičkih saveta poput „Budi najbolja verzija sebe“ ili „Budi samouveren“ i „Budi srećan sa sobom, pre svega“. Ove fraze često stvaraju zabunu – upravo zato što su tako nejasne. Šta znači biti najbolja verzija sebe?

Većina nas je samo povremeno samouverena. Šta da radimo kada ne osećamo samopouzdanje? Kako mogu da volim da budem sam kada sam sam 10 godina? Zar ipak nije u redu želeti partnera? 

1. Postanite najbolja verzija sebe pre nego što tražite nekog novog

Počnimo od toga kako izgleda najbolja verzija tebe. Svako će imati drugačiju definiciju toga, ali biti najbolji „ti“ znači postati verzija sebe sa kojom ste zadovoljni. Budite verzija sebe koja vas čini mirnim sa putem na kom ste. Važno je zapamtiti da samousavršavanje ne vodi do konačnog odredišta, već do izabranog puta, i to nije tako jednostavno kao što se čini.

Naravno, osećaćete se nelagodno pri pomisli da morate da idete u školu još pet godina, ali to ne znači da treba da odustanete od škole, zar ne?

Umesto toga, trebalo bi da se fokusirate na suštinu. Kako ćete se osećati kada konačno dobijete tu diplomu? Kako ćete se osećati kada budete mogli da se predstavite kao lekar? Nelagodnost je često neophodna za postizanje cilja. Put najmanjeg otpora nije univerzum koji vas vodi ka uspehu. To je izbegavanje borbe za privremenu udobnost.

Umesto toga: Odvojite vreme da sednete sa sobom i zamislite da živite svoj cilj. Vizuelizacija je moćno sredstvo, ali će vam takođe pomoći da razjasnite šta želite i sprečiće vas da gubite vreme jureći ono što ne želite.

Freepik
 

Imaj samopouzdanje

Znamo da je samopouzdanje privlačno. U stvari, to može biti najprivlačnija stvar kod osobe i često služi kao kompenzacija za razne nedostatke. Međutim, ne možemo uvek da budemo sigurni. Zaista inteligentna osoba shvata da ne zna sve. Ne želimo da lažemo potencijalnog partnera i da se pretvaramo da smo neko drugi, ali se i dalje pridržavamo mentaliteta „laži dok ne uspeš“.

Nesrećna stvar u vezi sa nesigurnošću je njen domino efekat. Ako svom partneru svaki dan govorite da se brinete da vas vara, sadite seme sumnje u njihov um. Možda će vas prvih šest-sedam puta smiriti i utešiti, ali na kraju će mu dosaditi nepoverenje. Često to dovodi do preljube od strane partnera koji misli: „Ako moram da odslužim kaznu, mogao bih i da počinim zločin“, a možda i ne bi to uradio da mu niste davali takavu ideju.

Ne predlažemo da ignorišete sve svoje nesigurnosti i igrate se. Samo predlažemo da pažljivo birate reči. Razmotrite izvinjenje. Nesigurna osoba se često izvinjava, govoreći stvari poput: „Izvini što sam danas loše raspoložena“, „Izvini što mi je kosa u neredu“ ili „Žao mi je što je piletina prepečena“.

Umesto toga: Ako vam partner pomaže više nego inače, umesto da kažete: „Žao mi je što te teram toliko na posao“, možete da kažte: „Cenim što ste odvojili vreme da zajedno završite ovaj projekat“. Umesto da kažete: „Izvinite što previše pričam“, možete da kažete: „Hvala što ste slušali, cenim priliku da podelim svoje misli sa vama“. Ako zakasnite pet minuta na ručak, možete reći: „Hvala na strpljenju“ ili „Hvala što ste čekali“. Još jedna uobičajena i problematična fraza je „Žao mi je što sam tako uznemiren“. Bolje je reći: "Hvala što ste mi pomogli" ili "Hvala vam na uputstvu". Mala promena u izrazu može napraviti veliku razliku.

Freepik
 

Budite prvo sami srećni

"Budite srećni sami." je možda jedna od najmanje omiljenih saveta za upoznavanje. Da li treba da volimo sebe i da uživamo da provodimo vreme sami? Da. Ali ništa nije više frustrirajuće od toga da provedete 10 godina sami samo da bi vas bliski prijatelj obavestio da je razlog zašto niste nikoga našli taj što niste dovoljno entuzijastični zbog toga što ste sami.

Biti sam može biti divno. Introvertne osove vole da budu same jer im je potrebno da napune gorivo. Previše gledaju Netfliks ili pretvaraju svoje kupatilo u spa centar i razmazuju se. Ali očekivati da će neko biti entuzijastičan što će još jedan rođendan provesti sam ili želeti da bude srećan što nemaju porodicu na Božić, to je predaleko. U redu je biti tužan i usamljen, ali postoji razlika između nekoga ko ne može biti sam sa svojim mislima pet minuta bez samouništenja i osobe koja istinski uživa da bude sama, ali takođe želi da neko deli uspone i padove u životu. Ljudi su potrebni jedni drugima jer nismo dizajnirani da budemo sami na neodređeno vreme.

Šta da radite umesto toga: Ne morate da čekate neko zamišljeno vreme u kome ćete biti izlečeni i srećni, skačući kroz polje tratinčica. Da, trebalo bi da uživate u vremenu koje ste sami, ali je takođe zdravo i sasvim normalno žudeti za partnerstvom. Apsolutno je moguće aktivno raditi na sebi dok istovremeno tražite društvo od partnera.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike