Idealna razlika u godinama postoji: Evo formule da izračunate koliko bi partner najviše trebalo da bude stariji ili mlađi od vas

12.08.2022

10:40

0

Autor: Z. A.

Iako ljubav i atematika ne idu zajedno čak ni u istoj rečenici, to vam je prosto tako

Idealna razlika u godinama postoji: Evo formule da izračunate koliko bi partner najviše trebalo da bude stariji ili mlađi od vas
pexels-kampus-production-8170251 - Copyright Pexels

Mlađe je slađe, a starije zrači iskustvom i samopouzdanjem – ali koliko mlado je premlado, a koliko starije prestaro? Ukoliko niste znali, postoji matematička formula za izračunavanje „društveno prihvatljive“ starosne razlike među romantičnim partnerima, a ona iznosi broj vaših godina podeljen sa dva i zatim dodate sedam godina – to bi trebalo da bude minimum ispod kojeg ne bi trebalo da idete.

Pravilo počinje da važi u dobi od 14 godina za oba partnera, pa tako u slučaju starijeg partnera od 30 godina, društveno prihvatljivi minimum je mlađi partner od 22 godine, dok bi 50-godišnjak bio s partnerom koji nije mlađi od 32 godine, prenosi Yahoo Life.

S emancipacijom žena i smanjivanjem rodnih predrasuda ta teorija više ne važi samo za muškarce, a starije žena koje biraju mlađe partnere danas se popularno nazivaju „kuguarke“ kao ekvivalent starijim muškarcima koji traže „sponzoruše“. Brakovi i veze s razlikom u godinama sve su manji tabu, a teoriju upola mlađi/a plus sedam kao društveno prihvatljivu ispitali su naučnici Bram Bunk i Daglas Kenrik.

Profimedia
 

– Pravilo vam pomaže da se držite unutar starosnog raspona koji će osigurati zajednička interesovanja s vašim partnerom, a verovatno će omogućiti i bolju komunikaciju – kaže stručnjak za odnose Dejvid Benet.

Stručnjak za odnose i veze Kerol Roderik kaže da ne savetuje klijentima da slepo prate pravilo, ali ih „podstiče da dobro razmisle o gornjoj i donjoj starosnoj granici, posebno na internet stranicama i aplikacijama za pronalaženje partnera“.

Smatra da je poštovanje ograničenja pravila manje potrebno prilikom ličnog susreta s nekim jer obično ste u mogućnosti da procenite nečiju zrelost, vitalnost i namere približno u isto vreme kad otkrivate njihove godine.

Printscreen: TikTok /jadestarpriv
 
Veća razlika – veće šanse za razvod

– Najrizičniji deo izlaska s nekim znatno mlađim ili starijim od vas je taj što će vam možda biti puno tog zajedničkog upravo sada, ali nakon pet godina puta, razlike u vašim ciljevima i načinu života mogu se razići – ističe Roderik.

Pexels
 

Takođe je važno napomenuti da je studija iz 2014. godine u časopisu „Social Science Research Network“ otkrila da je veća verovatnoća da će se par razvesti što je veći starosni jaz. Parovi s pet godina razlike u godinama imali su 18 odsto veću verovatnoću da se razvedu, a stopa razvoda skočila je na 39 odsto verovatnoće s deset godina razlike, a 95 odsto s razlikom od 20 godina.

Dakle, iako se ne morate u potpunosti da se pridržavate pravila, ono bi moglo da vam pomogne u usmeravanju prema nekome s kime možete stvoriti održiviji odnos.

Pexels
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike