David sa srpskim vezom krenuo u osvajanje modne scene: Mladić iz Zaječara napravio revoluciju u starom zanatu

20.01.2024

20:01

0

Autor: R.M.

David je vez upoznao na fakultetu, a onda je odlučio da se oproba u ovoj tehnici i to veoma uspešno

David sa srpskim vezom krenuo u osvajanje modne scene: Mladić iz Zaječara napravio revoluciju u starom zanatu
Copyright Privatna arhiva D.Đ.

David Đorđević (23) student je Fakulteta primenjenih umetnosti na odseku dizajn tekstila a ono po čemu je ovaj mladić specifičan jeste ljubav prema starom, srpskom vezu sa kojim je u svojim radovima napravio veliki pomak.

Tehnika veza je u jednom trenutku bila, maltene, u izumiranju u Srbiji ali se čini da se lagano vraća u modu. Tome su najviše doprineli pokušaji države i nekih organizacija da ožive stare srpske zanate, ali i to što mladi ljudi sve veću pažnju obraćaju na ovu veštinu.

David kaže da je njegova ljubav prema vezu došla tako što je na fakultetu imao predmet tekstilne tehnike na kome su izuvačavali rukotvorine od pravljenja pletenica pa do izrade čipke.

- Tu smo prošli, između ostalog, pletenje, heklanje ali i vez. Vez je meni najviše bio intrigantan - priča naš sagovornik.

24sedam/Katarina Mihajlović
Davidov rad

Dodaje da mu se kod veza najviše dopada pedantnost i sitan rad koji sama tehnika ima.

- Trudim se da kroz vez pokušam da prikažem neke druge motive, koji nisu tipični, i to iz domena skulpture ili arhitektonske plastike. Da prikažem jedan novi njihov oblik, a vez mi to pruža jer je to veza sa visokom modom i najpribližnije što mogu u ovim godinama i znanjem da primenim - objašnjava David.

Tradicija i moderna

Većina vezenih radova ima motive iz narodne tradicije koji se prenose vekovima, ali David je odlučio da ovu staru tehniku iskoristi kako bi prikazao neku drugu vrstu istorije kao što su motivi iz Feliks Romulijane.

24sedam/Katarina Mihajlović
Rad Davida Đorđevića

- S obzirom da sam ja iz Zaječara, a da je Feliks Romulijana u blizini, onda sam želeo da prikažem nešto odakle dolazim i promovišem mesto koje nekim ljudima u Srbiji nije toliko poznato. Feliks Romulijana ima jako bogati umetnički opus kroz mozaike i skulpture. I onda sam došao na ideju da spojim ono čime se bavim, odnosno tekstil, sa onim odakle dolazim - naglašava on.

24sedam/Katarina Mihajlović
Davidov rad

Ali postojao je i drugi motiv, a to je da je hteo da pokaže da se mogu prikazati i drugačiji motivi od onih narodnih na koje su svi navikli.

- Stalno se "vrte" isti motivi a meni je bilo intrigantno da probam nešto novo - objasnio je on.

Velika podrška porodice

Što se tiče veza, ranije su se tim poslom obično bavile žene a i danas je sličan trend pa je zanimljivo da se za jednu ovakvu tehniku zainteresuje jedan mladi student. Ipak, David kaže da je naišao na podršku.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Imao sam podršku porodice oduvek, jer od malih nogu sam imao sklonost ka umetnosti. Tako da je i ovo za njih bio nekako dobar put za razvoj mog talenta. Mnogi studenti koji se bave ovakvom umetnošću nisu nailazili na podršku sa strane jer se smatra da se od toga ne može živeti, ali moja priča je drugačija jer imam stalnu motivaciju da nastavim ovo da radim jer me to ispunjava. Pa se nisam susreo sa nekim negativnim komentarima - rekao je David.

24sedam/Katarina Mihajlović
Davidovi radovi

U skladu sa time, David nema nameru da stane već ima planove za budućnost koji uključuju i pravljenje svoje modne linije koje bi spojile tekstil, rukotvorine, tradiciju i naravno vez.

- Nastavio bih sa promocijom tekstila u svakom njegovom vidu, konkretnim tehnikama kao što je vez jer tu se najviše pronalazim i mogu da iskažem ono što mi je zamisao. Pokušaću da se fokusiram na tekstil sve više u domenu očuvanja tradicije ali kroz njegovo osavremenjivanje i voleo bih da radim garderobu - rekao je David.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike