Pripremite lukovinu na vreme: Stara srpska metoda za prelepo prirodno ukrašavanje uskršnjih jaja

12.04.2022

12:12

0

Autor: Z. A.

Vratite se tradiciji i jaja ovog Uskrsa ofarbajte u lukovini.

Pripremite lukovinu na vreme: Stara srpska metoda za prelepo prirodno ukrašavanje uskršnjih jaja
jaja uskrs 24sedam goran sivački (4) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Svake godine pred Uskrs pojavi se neki nov način za farbanje i dekorisanje jaja. A postoji jedan načiin za ukrašavanje jaja koji je i najstariji i najzdraviji, zbog čega ga je retko koja kuća napustila i zanemarila otkako se farbaju jaja kod nas.

Budući da se približava najradosniji hrišćanski praznik, vreme je da zauzmete niski start i da osmislite kako ćete ofarbati jaja. Ako to već ne činite, predlažemo da ih ofarbate upravo u u lukovini.

Sve što treba da uradite jeste da sakupljate spoljne listove crnog luka i da ih zajedno sa jajima stavite u vodu za kuvanje. Zahvaljujući boji koju pušta luk, jaja će poprimiti predivnu terakotacrvenu nijansu.

Ako volite detalje, onda treba u bašti da uberete neke travke, koji list deteline ili bilo koje ukrasne trave, te ih pažljivo položite na jaja, a potom obmotate najlon-čarapom. Na taj način ćete dobiti predivne šare.

24sedam/Goran Sivački

 

Šta vam je sve potrebno

 

  • jaja
  • lukovina
  • najlon čarape
  • listovi i cvetići
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike sirćeta
24sedam/Goran Sivački
 

Ovaj tradicionalni način bojenja jaja za Usrks vratiće vam uspomene na srećno detinjstvo, a sigurno ćete se prisetiti kako je to vaša baka radila za veliki praznik.
Oživećete uspomene i svojoj deci pokazati kako su svi nekad uživali u ovom kreativnom procesu.

Priprema ide ovako:

Jaja obrišite vlažnom krpom, zalepite list ili cvet. Stavite u čarapu i vežite.

Lukovinu isecite na sitne delove, pa mokro jaje uvaljajte u to i stavite u čarapu i čvrsto vežite. U šerpu stavite red lukovine, pa poređajte jaja i preko lukovinu. Dodajte so i sirće, pa sipajte hladnu vodu.

Kuvajte, pa kad provri smanjite vatru i kuvajte još 15 minuta. Nakon toga izvadite jaja i ostavite još minut, dva, pa izvadite iz čarape.

Svako jaje premažite uljem.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike