Pet dizajnerskih saveta koje treba da ukradete iz hotela da biste stvorili udobniji i privlačniji dom

28.02.2024

17:23

0

Autor: K. O.

Dizajner otkrio hotelske trikove, ali nas i upoznao sa trendovima

Pet dizajnerskih saveta koje treba da ukradete iz hotela da biste stvorili udobniji i privlačniji dom
Copyright Promo/Bristol

Kada kročite u lep hotel uvek osetite to vrhunsko iskustvo udobnosti. Možda je to opuštanje koje dolazi sa postavljanjem režima odmora ili luksuzni osećaj dolaska na mesto koje je sveže očišćeno i pripremljeno za vas. Ali mislimo da dizajn enterijera posebno igra glavnu ulogu u stvaranju tog utešnog osećaja.

Hoteli imaju sve vrste dizajnerskih trikova za stvaranje okruženja koje je i privlačno i pripremljeno za opuštanje. A te tajne otkrio je dizajner enterijera Kori Dejmenom Dženkinsom. 

Između ostalog, Dženkins nas je upoznao sa nekim od najvećih trendova u dizajnu hotela i podelio savete o tome kako da ponovo stvorite udoban, poseban hotelski osećaj i kod kuće.

Koristite dimere na svom osvetljenju

Osvetljenje čini ogromnu razliku u tome kako se osećamo u određenom okruženju. Postoji čak i nauka u tome. Uzmite to iz prirode: izlaganje jakom dnevnom svetlu daje nam energiju i razbuđuje nas, dok zalazeće sunce i slabo osvetljenje počinju da nas opuštaju i pomažu u pripremi naših tela za san. Isto se može primeniti i na efekat osvetljenja koje se koristi u enterijeru. (Postoji razlog zašto kancelarijski prostori i banje ne koriste isti dizajn osvetljenja.)

„Hoteli često imaju odličan način korišćenja svetlosti za stvaranje svoje vibracije“, kaže Dženkins. Najbolje čuvana tajna, kaže on, je upotreba dimera u hotelskim svetlima - a oni se lako mogu koristiti i kod kuće. „Dimeri su uvek pobeda“, kaže on. "To je tako lako rešenje i stvara trenutnu promenu u ambijentu."

I kad ste već kod toga, pogledajte temperaturu boje vaših sijalica. Na primer, meke bele i dnevne sijalice će imati različite efekte na atmosferu vašeg doma.

Freepik
 

Odaberite šta ćete naglasiti

Dok će odgovarajuća temperatura boje i osvetljenost vaših svetala pomoći da se stvori prijatnije okruženje, svetiljke su ono što može učiniti da se mesto oseća posebnim. Zamislite svoj omiljeni hotel i sve različite vrste osvetljenja — bilo da se radi o svećnjacima sa obe strane kreveta, skulpturalnim elementima u dnevnom boravku ili modernim stonim lampama u hotelskom baru — sve je to namerno.

„Kreativne opcije osvetljenja kao što su lepi oblici imaju način da promene ambijent u svakoj prostoriji“, kaže Dženkins. „Razmislite o tome da zamenite ugradni nosač na pravom mestu i dodali ste vizuelni sloj koji menja doživljaj vašeg doma.“

Igrajte na čulna iskustva

Sada kada smo pokrili vizuelni komfor, vreme je da razgovaramo o taktilnoj strani udobnosti. Tekstura, uz druge stvari, ključna je za stvaranje prostora u koji ćete želeti da se smestite i da ga nikada ne napustite.

„Hoteli često koriste fantastična senzorna iskustva sa odabirom tkanina kao što su mekani somot i glatka mat koža do plišanih jastuka sa razigranim desenom“, kaže Dženkins.

Freepik
 

Ovo je možda najlakši način da vaš dom učinite ugodnijim. Ako vam trenutno nedostaje tekstura, počnite tako što ćete na kauč ili krevet dodati debelo pleteno ćebe ili neke baršunaste jastuke. Čak i dodavanje prirodnije teksture, u obliku pletenih korpi ili ukrasnih predmeta od ratana, može dati prostoru privlačniji osećaj.

Napravite kutak za razgovor

Hotelski saloni i lobiji takođe mogu da nas nauče stvarima koje možemo primeniti u sopstvenim domovima. Dok različiti skupovi stolica i sofa mogu izgledati samo kao način da se napravi maksimalna količina sedenja, Dženkins objašnjava da je to malo više namerno od toga.

„Primetićete da hoteli često koriste zanimljive rasporede sedišta u svom dizajnu koji pomažu u stvaranju delova i kutaka za razgovor“, kaže on.

Dok su mnoge dnevne sobe jednostavno usredsređene oko televizora (i, verujte nam, shvatamo), vredi razmisliti o alternativnim konfiguracijama. Ako prostor dozvoljava, razmislite o razbijanju dnevnog boravka na različite delove sa nekoliko odvojenih rasporeda sedenja, preporučuje Dženkins. (Možda je jedan odeljak optimizovan za gledanje TV-a, dok je drugi odeljak savršen udoban kutak za čitanje.)

Ovo može biti posebno odličan način da na najbolji način iskoristite velike dnevne sobe otvorenog tlocrta – a takođe može dobro da funkcioniše u otvorenim prostorima.

Promo/Bristol
 

Uključite efektnije elemente dizajna

Kao što je gore pomenuto, namerne promene dizajna — kao što je zamena ugradnog nosača za stonu lampu, mogu pomoći da dom učinite privlačnijim za oko. Dakle, deo da vaš dom bude udobniji i privlačniji je dodavanje onih elemenata dizajna koji pokazuju da je uložena pažnja i razmišljanje u osmišljavanje prostora.

Ako niste sigurni odakle da počnete, pokušajte da dobijete inspiraciju iz ova četiri dizajnerska trenda za koje Dženkins kaže da imaju trenutak u hotelima i enterijerima doma:

Više boja

„Posle godina dominacije u dizajnu enterijera, vidim da se potpuno beli i neutralni tonovi vraćaju unazad u korist boja“, kaže on. „Dodavanje boja u unutrašnji prostor pomaže da se osvetli prostor i donosi osećaj radosti koji ponekad može da nedostaje u tradicionalnim hotelskim prostorima."

Jednobojne spavaće sobe

"Monohromatski stilovi će imati veliki uticaj na dizajn enterijera hotela", kaže on. „Kada se pomeša sa pravim tonovima i teksturama, jednobojna soba može da stvori okruženje koje razoruža goste i učini da se osećaju smireno i opušteno.

Profimedia
 

Tamno drvo

„Slično kao kod potpuno belih tonova, vidim da se više hotela oprašta od svetlog drveta i unose tamno koje zaista pomažu da dodaju toplinu i udobnost i podstiču goste da ostanu još neko vreme“, on kaže.

Rebrasti detalji

„Filirani detalji se mogu koristiti za stvaranje jedinstvene teksture i sofisticiranosti bez privlačenja previše pažnje“, kaže on. "Oni su tako raznovrsni i mogu da rade sa skoro svim stilovima," objašnjava, a prenosi RealSimple.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike