Za zdraviji dom: Zašto je ponekad bolje preskočiti jutarnje nameštanje kreveta?

06.02.2024

06:45

0

Autor: K. B.

Odluka da ne nameštate krevet odmah nakon buđenja može izgledati suprotno od uobičajenih saveta za održavanje reda i discipline

Za zdraviji dom: Zašto je ponekad bolje preskočiti jutarnje nameštanje kreveta?
Copyright Profimedia

Međutim, postoji zdravstvena prednost koja podržava ovu praksu, a tiče se smanjenja broja grinja u vašem spavaćem okruženju. Grinje su sitni organizmi koji se hrane odumrlim ćelijama kože i uspevaju u toplom, vlažnom okruženju koje krevet pokriven jorganom može pružiti.

Kada odmah po buđenju namestite krevet, zadržavate vlagu i toplotu između čaršava, stvarajući idealno područje za grinje. Te životinje su poznati alergeni i mogu doprineti ili pogoršati simptome alergije i astme kod osetljivih osoba.

Umesto toga, ostavljanjem kreveta nenameštenog tokom dana, čaršavi i madrac su izloženi vazduhu i svetlosti, što može smanjiti vlažnost i ohladiti površinu, čineći uslove manje pogodnim za život grinja. Ova jednostavna promena navike može pomoći u smanjenju broja grinja, doprinoseći zdravijem spavaćem prostoru.

Profimedia
 

Ova praksa se nadovezuje na tradicionalne metode održavanja domaćinstva, poput stavaranja posteljine na sunce, što je bila uobičajena praksa kojom su naše bake koristile prirodne resurse za dezinfekciju i osvežavanje posteljine. Iako direktno izlaganje sunčevoj svetlosti možda neće u potpunosti eliminisati grinje, promena u vlažnosti i temperaturi može značajno umanjiti njihov broj.

Pored ovog koraka, redovno pranje posteljine na visokoj temperaturi i korišćenje zaštitnih navlaka protiv alergija za jastuke i madrace su dodatne mere koje mogu pomoći u kontroli prisustva grinja.

Dakle, iako nameštanje kreveta može doprineti osećaju urednosti i dobro organizovanog prostora, postoji argument u korist zdravlja koji sugeriše da povremeno ostavljanje kreveta nenameštenog može biti korisno. Time se stvara manje gostoljubivo okruženje za grinje, doprinoseći čistijem i zdravijem spavaćem okruženju.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike