Ovo sigurno niste znali o svojoj veš-mašini: Zašto prikazuje još minut-dva do kraja, a taj trenutak nikako da dođe?!

10.02.2024

12:22

0

Autor: V. I.

Umesto da se pitate da li ste upali u "Zonu sumraka", obratite pažnju na ove tri stvari

Ovo sigurno niste znali o svojoj veš-mašini: Zašto prikazuje još minut-dva do kraja, a taj trenutak nikako da dođe?!
Copyright Profimedia

Sigurno vam se desila situacija da tajmer na vašoj veš-mašini prikazuje da će raditi još dva minuta, a oni nikako da prođu. Lepo ste videli brojku a onda uradili još nešto po kući, a mašina za veš nije završila svoj ciklus pranja. Ne, niste poludeli. Umesto bojazni da ste upali u "Zonu sumraka" reći ćemo vam ovu činjenicu koji mnogi ne znaju - iako piše minut ili dva, to ne mora uvek da bude tako. Zašto se to dešava?

Prema mišljenju stručnjaka, na ciklus pranja utiču različiti faktori. Oni objašnjavaju da mašina za pranje veša pokušava da se drži zadatog trajanja, ali joj ne polazi to uvek za rukom. Ovo su neki od razloga koje stručnjaci navode kao razlog zašto mašina za pranje veša pere duže od planiranog:

Profimedia
 

 

1. Previše deterdženta

Senzor detektuje kada ima puno pene u bubnju. To može biti zato što ste stavili previše praha ili deterdženta za pranje ili ste stavili pogrešan deterdžent. Ako se na kraju ciklusa pranja pojavi velika količina pene, uređaj će sačekati dok pena ne nestane. Zatim će ga isprati vodom. Postupak se ponavlja sve dok pene više ne bude. Zbog toga poslednji minut ponekad može potrajati duže.

2. Neravnoteža u bubnju

Ako postoji samo jedan veliki komad u bubnju vaše mašine, kao što je tepih ili ćebe, doći će do neravnoteže. Ovo se takođe može desiti ako se pere samo nekoliko predmeta. Mašina detektuje da bubanj ne radi nesmetano i prestaje da se okreće da bi izbegla oštećenja. Bubanj se zatim rotira unazad da bi se veš ravnomerno rasporedio. Međutim, pošto ovo ne funkcioniše dobro za određene velike predmete, mašina za veš ponavlja proces dok konačno ne završi ciklus pranja bez centrifuge. To takođe može uticati na odlaganje kraja pranja. Može se desiti i da veš ostane natopljen s previše vode.

3. Temperatura i pritisak vode

Za razliku od prve, na ovu tačku nažalost nem možete da utičete. Međutim, to svakako utiče na ukupno vreme rada vaše veš-mašine. U slučaju da voda izlazi pod preniskim pritiskom, punjenje traje duže. Slična je situacija i sa radnom temperaturom - ako u uređaj uđe hladna voda, ona prvo mora da se zagreje. Što je voda hladnija, to je duže vremena potrebno

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike