Danas se u tišini iznosi božićna slama, a evo šta da stavite u novčanik da privučete sreću i novac

09.01.2024

10:59

2

Autor: V. I.

Velika je greška da badnjak kačite za kontejnere ili ih bacate na đubrište

Danas se u tišini iznosi božićna slama, a evo šta da stavite u novčanik da privučete sreću i novac
Ilustracija - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Božić važi za najradosniji i jedan od najvećih hrišćanskih praznika a slavi se čak tri dana, od kojih za svaki postoje određeni običaji. Danas je treći dan obeležavanja Božića, ali i slava Sveti Stefan, koji je jedan od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili  u Jerusalimu..

Nakon što ste juče izneli božićnu pšenicu iz kuće i stavili je na neko drvo da bi donelo što više prinosa, danas domaćica konačno može da počisti kuću nakon što tri dana nije ništa dirala.

Slama i nagoreli badnjak kojeg je domaćin uneo na Badnje veče, a kojim je položajnik sutradan džarao vatricu uz prigodnu pesmu sa boljitak i napredak, iznose se iz kuće i ostavljaju u voćnjaku, štali ili kod košnica. Bitno je da se to radi bez reči i pesme da se "Božić ne bi oterao". Prema predanju, dakle, badnjak i slama se ne bacaju, nego se ode u prirodu i ostavi kraj nekog velikog drveta, dakle nemojte ga nikako bacati pored puta ili u kontejnere.

Profimedia
 

"Trebalo bi da zadržimo nešto malo od tog badnjaka. Badnjak da spalimo, pre svega, na Badnje veče, ili jutro, zato što se tokom spaljivanja badnjaka u stvari izvršava taj ritual, kada se kaže 'koliko varnica, toliko parica, toliko srećica'. Tako da, oni koji su to uradili - dobro su uradili, pretpostavljam, po toj nekoj narodnoj tradiciji, ali ima i onih koji zagovaraju da badnjak treba čuvati i onda ga stavljaju na, ne znam, plodonosno drveće, da bi bilo još plodonosnije, a da bi se energija tog drveća prenela na taj njihov badnjak i da bi oni imali plodove tog rada", objasnila je etnolog i novinarka Jasna Jojić.u emisiji "Jutro" na TV Prva.

"Sve ostalo, slamu, pšenicu, to isto tako ili treba negde posaditi, pšenicu da dalje niče, a slamu negde spakovati, kukuruzna zrnca i slično, da služe kao amajlija. Možda nešto staviti u novčanik, te sitne stvari kao što su zrnca kukuruza, pšenica i ostalo, kažu da privlače sreću, kao privlače sitne parice, pa ih onda ljudi često nose u novčaniku", dodala je ona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike