Božićna zvezda je neizostavan simbol praznika, a imamo neočekivan, a spasonosan trik kako da vam traje što duže

27.12.2023

10:12

0

Autor: K. O.

Možda će vam zvučati suludo ali provereno radi

Božićna zvezda je neizostavan simbol praznika, a imamo neočekivan, a spasonosan trik kako da vam traje što duže
Copyright Freepik

Kada se bliže praznici sve je lepo i okićeno, a važan deo dekoracije je i prelepa biljka božićna zvezda. Poslednjih godina izuzetno je popularna i kod nas, pa većina ljudi voli da ima ovaj simbol praznika.

Ona ima prelepe, velike crvene cvetove, a mnogima se dešava da im božićna zvezda brzo uvene.

Jedan od njegovih najvećih naprijatelja je visoka temperatura. Naime, topli prostor uzrokuje da biljka vene, sušenje drveta i otpadanje iglica po stanu.

Stručnjaci iz "Hanleys Garden Centra" i "Christmas Shopa" u Korku, Irskoj, ističu da je jedan od ključnih faktora za očuvanje svežine drveta redovno zalivanje i održavanje odgovarajućeg nivoa vode u posudi. Preciznije, potrebno je svakodnevno dodati oko dva centimetra vode ispod drveta.

Ali, to nije sve. Postoji još jedan sastojak koji može produžiti životni vek vašeg drveta, a mnogi već imaju ovaj sastojak kod kuće. Taj tajni sastojak je "7Up!".

Profimedia
 

Čini se da gazirano piće od limuna i limete igra ključnu ulogu u hidrataciji božićnog drveta, posebno kada se pomeša sa vodom. Recept podrazumeva kombinovanje obične vode i "7Up!" u bočici, gde se sipa tri četvrtine vode i jedna četvrtina soka, a zatim se ovom mešavinom zaliva drvo svakih nekoliko dana.

Razlog ovog dodatka je taj što šećer u piću pruža hranljive materije biljkama, a istovremeno se veruje da prirodna aroma limuna i limete deluje kao konzervans, sprečavajući rast bakterija koje mogu uzrokovati propadanje drveta.

Pixabay
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike