Na šta treba da obratite pažnju kad kupujete jelku da bi vam ostala sveža do srpske Nove godine

20.12.2023

09:11

0

Autor: V. I.

Ako se pravilno brinete o njemu, vaše novogodišnje drvo može potrajati i do šest nedelja

Na šta treba da obratite pažnju kad kupujete jelku da bi vam ostala sveža do srpske Nove godine
Copyright Profimedia

Kupovina novogodišnje jelke nije uvek tako jednostavna. Za mnoge ljude, izbor prave jelke je nešto bez čega praznična sezona ne bi bila potpuna. Međutim, to može biti i izazov. Pronalaženje sveže isečenog drveta, suočavanje s opadanjem iglica i pravilno održavanje kod kuće mogu učiniti ovu tradiciju poprilično zastrašujućim iskustvom. Ali uz malo planiranja, sve ovo može da prođe bez stresa. Stručnjaci su otkrili kako da odaberete pravu novogodišnju jelku i održite je svežom tokom praznične sezone, piše Marta Stewart.

Profimedia
 

Ne čekajte zadnji tren

Idealno vreme za kupovinu drveta je dve nedelje pre dočeka Nove godine. Izbor je veliki i ima jelki za svačiji džep. Ako niste u mogućnosti da pronađete jelku tako rano ili nemate pristup vozilu za transport sa prodajnog mesta, uvek postoji opcija da je kupite preko interneta, te da vam je dostave na kućna vrata.

Dvaput meri, jednom kupuj

Pre nego što počnete da tražite savršeno drvo, odredite prostor koji će zauzimati. Izmerite visinu plafona prostorije u koju ćete postaviti jelku, a zatim razmislite o maksimalnoj visini koju drvo može imati. Ne zaboravite da uzmete u obzir širinu ulaznih vrata da ne biste došli u situaciju da ne možete da ubacite jelku  kroz njih.

Proverite da nije presuvo

Obratite posebnu pažnju na probleme poput svežine iglica, jer je drvo bilo u tranzitu. Pre nego što ga kupite, nežno ga protresite da biste videli da li previše opada iglica. Izbegavajte drveće koje leži u gomilama. 

Zalivajte ga redovno i obilno

Stručnjaci ističu da je najvažniji aspekt nege vašeg drveta dok je u vašem domu adekvatno zalivanje. Sveža jelka može da upije mnogo vode, što je dobro. To pokazuje da je drvo sveže, ali većina ljudi potcenjuje koliko će vode drvetu biti potrebno. Vašoj jelki će verovatno biti potrebno puno vode prvih nekoliko dana kad je donesete, a onda sve manje. Bitno ke da u tanjiriću uvek bude vode jer redovno zalivanje četinara je najbolji način da sprečite njegovo isušivanje.

Profimedia
 

Sigurnost na prvom mestu

Najlakši način da sprečite požar u kući, a za vreme praznika prema statistikama su najčešći, jeste da budete pažljivi sa svetlima kojom je ukrašavate. Birajte LED svetla (koja se ne zagrevaju) kad god je to moguće jer ona obična svetla mogu izazvati požar. Uverite se da nema prekida u kabli i da ne može da se dogodi kratak spoj.

Pripazite na svoje kućne ljubimce

Ako imate kućne ljubimce, možda biste želeli da razmislite o veštačkom drvetu. Živo drvo može da bude opasno za životinje koje vole da žvaću, a ulja iz iglica mogu da iziiritiraju njihova usta, pa čak i da izazovu simptome poput povraćanja ili začepljenja creva, koje se mogu završiti fatalno. Neka stabla se takođe mogu tretirati hemijskim konzervansima koji mogu da razbole životinje. Ako ste zabrinuti da vaša mačka ili pas neće moći da se drže dalje od drveta, naš dobronameran savet je da nabavite pak veštačko drvo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike