Pokvarilo vam se mleko? Pre nego što ga sručite u odvod, isprobajte ova tri načina nešto drugačije upotrebe

04.10.2023

13:16

0

Autor: K. O.

Sjajni kućni trikovi

Pokvarilo vam se mleko? Pre nego što ga sručite u odvod, isprobajte ova tri načina nešto drugačije upotrebe
Mleko i jogurt - Copyright Pixabay

Otvorili ste bocu sa mlekom i shvatili da se pokvarilo? Većina ljudi ga automatski izruči u odvod, a praznu flašu baci u smeće.

Ipak, sačekajte sa prosipanjem! Čak i ako mleko nije dobro za konzumaciju, postoji nekoliko kućnih trikova koje možete primeniti.

Predstavljamo tri načina na koja možete upotrebiti ukiseljeno mleko:

Uklanjanje naslaga kamenca

Bez obzira da li se radi o naslagama kamenca u WC-u, umivaoniku ili sudoperi, ukiseljeno mleko može biti korisno za uklanjanje tvrdokornih mrlja od kamenca. Jednostavno nanesite staro mleko na zahvaćena područja i ostavite da deluje neko vreme. Nakon toga dobro isperite vodom i upotrebite meku četku kako biste uklonili kamenac.

Unsplash
 

Čišćenje srebrnog nakita

Ako želite da vaš srebrni nakit ponovo zablista, možete koristiti ukiseljeno mleko. Stavite nakit u posudu i prelijte ga ukiseljenim mlekom. Ostavite da deluje nekoliko sati ili idealno preko noći, a zatim pažljivo isperite nakit toplom vodom. Nakon ovog postupka, vaše ogrlice, minđuše i drugi komadi nakita će zasijati.

Prirodno đubrenje biljaka

Ukiseljeno mleko takođe može poslužiti kao prirodno đubrivo koje će dodati značajnu količinu kalcijuma nekim biljkama. Važno je napomenuti da možete koristiti mleko koje je isteklo za zalivanje biljaka koje preferiraju kiselo tlo. Preporučljivo je razblažiti mleko s malo vode pre zalivanja biljaka mešavinom vode i mleka.

Pexels
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike