Uz proverene savete osvežite boju svojih zidova ili se poigrajte novim kreativnim tehnikama

15.09.2023

09:26

0

Krečenje u kućnoj varijanti možda nije lako, ali uz naše savete to može da uradi svako

Uz proverene savete osvežite boju svojih zidova ili se poigrajte novim kreativnim tehnikama
Copyright Pexels

Temperature se polako normalizuju, a jesen nam kuca na vrata, to može da znači samo jedno - poslednji dani lepog vremena su idealni da razmislite o krečenju u kućnoj varijanti. Da se ne lažemo - jednostavno sigurno nije, ali može biti zabavno i obezbediti vam značajnu uštedu u budžetu.

Pre svega treba da izračunate koliko vam je potrebno materijala, što se okvirno dobija množenjem kvadrature prostora koji krečite sa tri. Potom, osim boje, treba da pripremite alat - manji i veći valjak, mrežicu za ceđenje valjka, četkicu za uglove, traku, masu za gletovanje, špatulu i brusni papir, te najlon ili stare novine za zaštitu nameštaja i poda.

Pripremite zidove

Da bi vam farbanje uspelo, površina koja se boji mora biti ravna, čista i suva, pošto će u protivnom ostati mrlje od vlage, masnoće i prašine. Krpom pažljivo uklonite prljavštinu i paučinu. Ukoliko postoje neravnine, treba da ih išmirglate brusnim papirom.

Pexels
 

Ako su oštećenja veća, treba da se pozabavite gletovanjem. Glet masom popunite eventualne rupe od slika ili pukotine na zidu, pa pustite da se osuši i izravnajte brusnim papirom.

 

@thisnomadcouple On today’s video, we are going to talk about everything prepping your walls for painting. These are such an important steps and you do not want to skip them. Making sure you cover all of the holes from screws that you were not going to need anymore, removing all of your cabinet doors, sanding everything would like and taping all of your windows and spaces that you do not wanna covered in paint. What you will need: ✨ Putty. ✨ knife ✨ Sander ✨ Painters tape. ✨ Plastic or paper ✨✨✨LOTS OF PATIENCE 😂 Make sure you save all the hardware you are removing, same with all of the screws, even though they are not the color that you’re looking for, you can use spray paint and paint them. We hope this was useful, next video we will be showing you everything we use for painting. #rvreno #rvrenovation #rvbeforeandafter #rvrestoration #camperrenovation #rvlife #rvliving ♬ Lollipop - Album Version (Explicit) - Lil Wayne

 

Ne oslanjajte se na ton-kartu

Procenat onih koji su stopostotno zadovoljni nijansom novih zidova je veoma mali jer su šanse da se boja poklapa sa onom iz ton-krate skoro pa nikakve. Da biste uspeli da dobijete najpribližniju nijansu, najbolje je da napravite test-krečenje na delu zida i sačekate dan-dva. Tek kad se uverite da vam nova boja odgovara u svako doba dana, uz celokupan nameštaj i pod veštačkim svetlom, pređite na kompletno bojenje doma.

 

 

Trik iskusnog molera

Umesto da krečite potezima gore-dole, što je uglavnom uobičajena predstava kako se nanosi boja, poslušajte trik koji smo saznali od profesionalnih molera. Nanesite prvo boju u obliku slova W, a potom je nanosite levo-desno. Tako ćete osigurati da namaz bude ravnomerno raspoređen po zidu bez ružnih zadebljanja na nekim mestima što je jedna od najčešćih grešaka.

 

@interestly Mastered the art of wall painting #masterpainting ♬ original sound - Interestly

 

Nesvakidašnji pomoćnici

Pre nego što krenete da farbate delove oko prozora, balzam za usne ili vazelin nanesite pažljivo četkicom na deo stakla koji se nalazi uz okvir prozora. Ukoliko se dogodi da farba sa četke slučajno pobegne na staklenu površinu, zahvaljujući masnoj podlozi lakše ćete skinuti višak i skratiti sebi posao oko čišćenja posle.

Pexels
 

Imitacija tapeta

Uzmite razne vrste citrusa (pomorandža, limun, grejp), prepolovite ih i umačite u različite boje. Napravite prvo probne otiske na papiru da biste bili sigurni kako će da izgleda. Potom pređite na zidove. Ovo je odlična ideja za porodičnu aktivnost, budući da mogu da učestvuju i deca stvarajući svoje kreacije.

 

 

Metla za reljef

Ovaj stil se odlično uklapa u sve vrste enterijera. Biće vam potrebna stara metla, najbolje ona koja ima tvrde čekinje. Prvo nanesite farbu na čitav zid, pa dok je još sveža, prođite metlom ravnomerno po njoj od plafona do poda. Pazite da držite pravac što pedantnije, a lagana odstupanja daće poseban šmek. Dobićete ravno utisnute vertikalne linije koje će izgledati kao moderni reljef.

 

@fieldandvineyard Going back and fixing a drawer with one of my favorite looks right now. The “Faux Linen” gives texture and adds so much to the finish. #fauxlinen #grassclothfurniture #painting #broom #furnitureflip ♬ original sound - FieldandVineyard

 

Kreativno šaranje

Zgužvajte krpu u rolat i umočite je u farbu. Uklonite višak boje i prelazite preko zidova stvarajući neujednačene šare. Za ovaj metod možete koristiti i sunđer za utapkavanje dodatne boje. Ukoliko pak želite elegantniji pristup, na sveže okrečen zid zalepite providnu kuhinjsku foliju koja će se malo zgužvati. Pređite  preko folije čistom četkom da biste dobili nabore na zidu, pa skinite.

 

 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike