Žalfija: Biljka koja tera insekte i pruža aromatičnu atmosferu u vrtu

05.06.2023

11:00

0

Autor: K. B.

Ova biljka nije samo estetski ugodna za oko

Žalfija: Biljka koja tera insekte i pruža aromatičnu atmosferu u vrtu
Copyright Pixabay

Žalfija je biljka čija lepota i korisnost sežu duboko u istoriju. Ova biljka nije samo estetski ugodna za oko, već ima i sposobnost da odbije dosadne insekte iz vaše bašte, istovremeno pružajući prijatnu aromu.

Poznata je po svojim lekovitim svojstvima, ali i kao prirodni insekticid. Njegovo lišće karakteriše intenzivan miris koji odbija mnoge štetne insekte kao što su muve, komarci i moljci. Ova sposobnost ga čini idealnim za održavanje bašte bez upotrebe hemikalija.

Pixabay
 

Osim što odbija insekte, žalfija pruža i divnu aromatičnu atmosferu u bašti. Njegov miris je osvežavajući i umirujući i može stvoriti prijatnu atmosferu za opuštanje na otvorenom. Možete uživati u njegovom mirisu dok se opuštate u hladu ili dok šetate svojom baštom.

Održavanje žalfije je relativno jednostavno. Preferira sunčana područja i dobro drenirano tlo. Redovno zalivanje i povremeno orezivanje pomoći će mu da raste zdravo i obilno.

Da biste svoju žalfiju koristili kao prirodni insekticid, možete je posaditi blizu ulaza u baštu ili blizu gredica sa povrćem koje privlače insekte. Takođe možete osušiti listove i od njih napraviti kese koje ćete postaviti na mesta gde želite da oterate insekte.

Pixabay
 

Dekorativna, mirisna i korisna, žalfija je biljka koja u bašti donosi mnogo koristi. Od odbijanja insekata do stvaranja prijatne atmosfere, ova biljka je neprocenjiva. Pustite žalfiju da širi svoj mirisni šarm i uživajte u miru i lepoti svoje bašte.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike