Osam pouzdanih znakova da će vam uskoro biti potrebna nova veš-mašina: Četvrti je poseban udar na novčanik

07.09.2022

07:33

0

Autor: Z.A.S.

To što mašina radi, ne znači da nije pokvarena

Osam pouzdanih znakova da će vam uskoro biti potrebna nova veš-mašina: Četvrti je poseban udar na novčanik
Veš, veš mašina 2 - Copyright Profimedia

Veš-mašina je neophodan kućni uređaj, koji, baš kao i svi ostali kućni uređaji, može da se pokvari.

Međutim, često ne obraćamo pažnju na znakove koji ukazuju na to da je mašina pokvarena, ili da je na "izdisaju", jer očekujemo da ona, kada se pokvari, prestane da radi.

Ipak, situacija je drugačija, jer postoji više znakova koji ukazuju na to da, ipak, nešto nije u redu.

1. Postala je preglasna

Ako redovno čujete glasne zvukove koji dolaze iz bubnja mašine, to je loš znak, kaže Ron Šimek, predsednik firme "Mr. Appliance" koja se bavi popravkama uređaja u domaćinstvu.

- Buka upućuje na problem s motorom ili bubnjem. Neka vam neko, ko se u to razume, proveri ta područja, da se vidi da li je neki deo neispravan - objašnjava Šimek i napominje da, pre nego što krenete u radnju po novu mašinu, proverite da li vam garancija još uvek važi.

2. Ispušta previše ili premalo vode

Primećujete li da je u bubnju ostalo previše vode, čak i nakon što je završen ciklus centrifuge? Da li je nivo vode previsok ili mašina curi? To su simptomi većeg problema.

Profimedia
 

- To može da značit da voda negde ne protiče ispravno, da se bubanj ne puni pravilno, ili na nekom drugom mestu curi - kaže Šimek.

To je sigurno znak da neko stručan treba da je pregleda.

3. Ne pere dobro

Ako vam odeća nije čista kao nekada (proverite kako pere čarape), vaša mašina je možda na izdahu. Potrebno je da veš operete nekoliko puta da bi bio čist? Ukoliko je do sada dobro prala iz jednog pranja, onda ovo znači da nešto nije u redu.

- Ako uređaj zahteva više od jednog ciklusa za učinkovit rad, možda postoji veći problem koji nećete prepoznati sve dok mašina ciklus pranja ne odradi određeni broj puta - objašnjava Šimek.

4. Računi za vodu ili struju su veći

Ako su računi za struju odjednom veći nego što su nekad bili bez pravog razloga, krivac može biti pokvarena mašina za veš, i time bi odmah trebalo da se pozabavite.

- Odlaganje popravke uređaja može da deluje kao način uštede - kaže Šimek.

Pixabay/bierfritze
 

- Ali, ako su računi za vodu ili struju previsoki, to je možda pokazatelj da mašina ne radi ispravno. Na pokvarenu mašinu možete da potrošite previše, pa će vam na kraju trošak biti veći nego što bi potrošili na novu.

A, kako naglašava Šimek, neke je uređaje jeftinije zameniti nego popraviti.

5. Često je pretrpavate

Iako često ne utičemo na razlog što se neki aparat pokvario, ako je problem preopterećivanje, vi grešite. Iako je u redu dodati jednu majicu ili ubaciti u pranje još jedan peškir, redovno stavljanje prevelike količine odeće, da bi se izbeglo pranje iz više puta, nije dobra ideja.

- Nemojte preopteretiti mašinu. Previše odeće opterećuje motor, zbog čega će se brže potrošiti - kaže Šimek.

6. Stavljate previše deterdženta

Koristiti malo više deterdženta za mašinu punu jako prljave odeće je u redu, ali, ako to radite stalno možete da "istrošite" mašinu. A osim toga, prema "Consumer Reports", previše deterdženta može da produži ciklus ispiranja. Zašto je loše, osim što će vam verovatno povisiti račun za struju?

Pixabay
 

Što više palite mašinu, to joj se brže bliži kraj trajanja. Zato pazite da koristite pravu količinu deterdženta, posebno ako vam mašina ima "model visoke učinkovitosti", što možete da proverite po modelu uređaja ako niste sigurni.

Takvi modeli ne vole velike količine deterdženta i peru odlično i sa mnogo manje.

7. Neprijatan miris koji ne nestaje

Teško je verovati da je odeća čista kad sama mašina ne miriše dobro. Ali miris koji ne odaje svežinu možda ni nema nikakve veze s funkcionisanjem mašine. Naime, u modelima mašina kojima je roba stavlja napred, a ne odozgo, teže nastaje buđ. Da bi sprečili neprijatne mirise, obrišite suvišnu vodu nakon što se ciklus pranja završi i držite vrata otvorena, ako je moguće.

Takođe, mašina za veš bi trebalo da se čisti jednom mesečno sirćetom i sodom bikarbonom - prazna. Ako radite sve to, ali miris i dalje ne nestaje, vreme je za kupovinu novog modela.

Profimedia
 

8. Mašina je prestara

Kao i svi kućni aparati, mašine za veš imaju ograničen vek trajanja.

- Kako uređaji stare, češće se kvare ili sve teže rade dok skroz ne prestanu - kaže Šimek.

Prema istraživanju potrošača iz 2018. godine, većina većih proizvođača će vam reći da možete da očekujete ​​da će mašina trajati najmanje deset godina. Ako ne radi, a nije stara ni deset godina, neka je pogledaju ovlašćeni majstori.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike