Rešavamo dilemu: Ako su patike od ovog materijala, nikada ih ne smete prati u veš-mašini

31.05.2022

07:37

0

Autor: Z.A.S.

Četkom za cipele obavezno uklonite blato i prljavštinu pre nego što ih ubacite u mašinu

Rešavamo dilemu: Ako su patike od ovog materijala, nikada ih ne smete prati u veš-mašini
profimedia-0521820427 - Copyright Profimedia

Jedna od večitih dilema jeste da li je patike bolje prati u mašini za veš ili ručno. Mnogi se odlučuju na pranje u mašini jer je neosporno mnogo lakše i ne podrazumeva da vi morate da ih ribate.

Međutim, odluku o tome na koji način ćete oprati patike je najbolje da donesete u odnosu na materijal od kojeg su one napravljene.

Pexels
 

Kožne i patike koje su napravljene od antilopa nikako ne bi trebalo da perete u mašini, jer postoji velika opasnost od toga da će, tokom pranja, biti oštećene. Sa druge strane, platnene i pamučne patike bez problema možete da perete u veš-mašini.

Šta je potrebno da uradite?

Pre svega, obavezno skinite pertle sa obe patike, a ako je potrebno, izvadite i uloške. Pertle možete da stavite u vrećicu za pranje osetljive odeće. Pre nego što patike ubacite u veš-mašinu, uklonite prljavštinu, blato, lišće i sve ostalo četkom za cipele. Patike, nakon toga, stavite u mašinu za veš, i to tako što ćete ih prethodno ubaciti u jastučnicu ili vrećicu za osetljiv veš.

Patike nikada nemojte prati same u mašini jer će udarati o bubanj, već uvek dodajte dva-tri peškira.

Vrećice od poliestera će uvek zaštititi vaše patike, pa ih možete ubaciti u njih, kako biste bili sigurni da se neće oštetiti. Takođe ćete sprečiti da se pertle izgube u mašini.

Pixabay
 

Takođe, patike obavezno perite na niskoj temperaturi, preporuka je da to radite na 30 stepeni.

Ne stavljajte ih, nakon pranja, u mašinu za sušenje veša, niti blizu nekog izvora toplote, jer bi lepak koji ih drži mogao da se ošteti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike