aktuelno

Za srpsku Novu godinu tradicionalno se priprema vasilica: Ovako se mese slana i slatka, a i ove običaje treba ispoštovati na Mali Božić

13.01.2025

10:06

0

Autor: K. O.

Večeras dočekujemo Novu godinu po julijanskom kalendaru, a naš narod, u zavisnosti od kraja, ima različite običaje

Za srpsku Novu godinu tradicionalno se priprema vasilica: Ovako se mese slana i slatka, a i ove običaje treba ispoštovati na Mali Božić
Copyright Profimedia

Večeras se dočekuje Nova godina po julijanskom kalendaru. A prvog dana Nove godine po ovom kalendaru Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom poznat i kao Mali Božić. Na ovaj dan, domaćice tradicionalno spremaju vasilicu, obredni kolač Malog Božića.

U nju se simbolično stavlja zrno pšenice, novčić, koji predstavja materijalno bogatstvo, i dren, simbol zdravlja.

Vasilica se u nekim krajevima naziva i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica u Resavi povojnica, u Leskovačkoj Moravi poparenica, dok se u istočnoj Srbiji i Pomoravlju zove vasuljica. Tako se i pravi, na različite načine, od različitih sastojaka, u zavisnosti od toga u kom kraju je bilo više pšenice, kukuruza, oraha, od toga je i pravljena.

Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić! U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.

Mnoge domaćice pripremaju vasilicu kao i božićnu česnicu – prema starom receptu za domaći hleb.

Recept za vasilicu od projinog brašna

Sastojci: 3 šoljice projinog brašna, 3 šoljice pšeničnog brašna, 3 jaja, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 3 šoljice kisele vode.

Priprema: Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na 200 stepeni.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Vikend kuvarica (@vikend_kuvarica)

Recept za vasilice sa medom

Sastojci: 800g brašna, 200g masti, 40g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, mlaka voda, med.

Priprema: Izmešajte brašno i mast, pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste, pa svaku loptu razvijte u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.

Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa, poslužite tople i prelivene medom.

U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Frida Cakes (@frida_bake_cakes)

Ostali običaji za pravoslavnu Novu godinu

Prema narodnom običaju, badnjak se čuva do srpske Nove godine, kada se prave krstići i stavljaju na voće, odnosno rodno drvo, kako bi godina bila rodna.

Veruje se da se na ovaj dan ne treba svađati, jer će ljude, u protivnom, cele godine terati baksuz, dok se u nekim krajevima veruje da se posebno treba čuvati da vas neko ne prevari.

Takođe se veruje da će, ako na sam dan praznika pada sneg, naredna godina biti rodna.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike