
Najlepša i najlakša božićna česnica sa skrivenim blagom - svako mora da pojede svoj deo, a šta treba da radi onaj ko izvuče paricu (RECEPT)
Hleb u čast Božića kom se raduju i deca i odrasli

Pečenje božićne česnice je jedan od najlepših božićnih običaja. U lomljenju božićnog kolača i potrazi za novčićem skrivenim unutra podjednako se raduju i deca i odrasli. Sama reč česnica potiče od reči čest – čast i mesi se u čast Božića.
Recept za česnicu uključuje mešenje rano ujutru, dok zvone crkvena zvona. A dobro ju je pripremiti makar u toku prepodneva, kada bi trebalo i da je lome i jedu okupljeni ukućani.
Najveći broj ljudi u hleb stavlja novčić, jer se veruje da donosi novac i sreću, kao i parče badnjaka, koji onome ko odlomi parče sa njim donosi plodnost i dobro zdravlje, a iz istog razloga stavlja se i dren.
U nekim krajevima, u česnicu se stavlja kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji drže kokoške i drugu živinu, u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice.
Česnica ima i simbolično značenje, jer podseća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje. Marija im je tada ponudila hleb i otuda običaj da se česnica obavezno nađe na božićnoj trpezi.
Takođe, običaj je da se porodica, pre ručka, okupi oko stola i da se pogača vrti tri puta u krug, a da se zatim lomi. Prema predanju, svi članovi porodice moraju da pojedu svoj deo česnice, da bi u njihov dom ušla snaga i zdravlje, a onaj ko pronađe novčić nikako ne sme da ga zaboravi ili baci, već treba da ga čuva na posebnom mestu.
Recept za česnicu je jednostavan, ali ima duboko ukorenjeno značenje. Svaka porodica ima svoj način pripreme, a najvažniji deo svakako je da svi okupljeni uživaju u ovom tradicionalnom božićnom obroku.
Vreme pripreme:
- 90 minuta
Sastojci:
- 1kg brašna
- 1/2 l mleka
- 1 kocka svežeg kvasca
- 2 jaja
- malo soli
Način pripreme:

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.
Kada se testo dobro umesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.
Pecite česnicu u podmazanom plehu. Možete ga i ukrasiti – išarati je ubodima male grančice ili za dekoraciju možete napraviti tvrđe testo od brašna i vode, ukrase narežete, pravite po želji i nalepite na božićni kolač.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari