Recept dana: Najlepša božićna česnica sa skrivenim blagom - svako mora da pojede svoj deo, a šta treba da radi onaj ko izvuče paricu

06.01.2024

07:57

0

Autor: K. O.

Hleb u čast Božića kom se raduju i deca i odrasli

Recept dana: Najlepša božićna česnica sa skrivenim blagom - svako mora da pojede svoj deo, a šta treba da radi onaj ko izvuče paricu
Copyright Profimedia

Pečenje česnice je jedan od najlepših božićnih običaja. U lomljenju božićnog kolača i potrazi za novčićem skrivenim unutra podjednako se raduju i deca i odrasli. Sama reč česnica potiče od reči čest – čast i mesi se u čast Božića.

Česnica se mesi rano ujutru dok zvone crkvena zvona. A dobro ju je pripremiti makar u toku prepodneva, kada bi trebalo i da je lome i jedu okupljeni ukućani.

Najveći broj ljudi u hleb stavlja novčić, jer se veruje da donosi novac i sreću, kao i parče badnjaka, koji onome ko odlomi parče sa njim donosi plodnost i dobro zdravlje, a iz istog razloga stavlja se i dren.

U nekim krajevima, u česnicu se stavlja kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji drže kokoške i drugu živinu, u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice.

Česnica ima i simbolično značenje, jer podseća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje. Marija im je tada ponudila hleb i otuda običaj da se česnica obavezno nađe na božićnoj trpezi.

Takođe, običaj je da se porodica, pre ručka, okupi oko stola i da se pogača vrti tri puta u krug, a da se zatim lomi. Prema predanju, svi članovi porodice moraju da pojedu svoj deo česnice, da bi u njihov dom ušla snaga i zdravlje, a onaj ko pronađe novčić nikako ne sme da ga zaboravi ili baci, već treba da ga čuva na posebnom mestu.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

  • 1kg brašna
  • 1/2 l mleka
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 2 jaja
  • malo soli

Način pripreme:

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Kada se testo dobro umesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.

Pecite česnicu u podmazanom plehu. Možete ga i ukrasiti – išarati je ubodima male grančice ili za dekoraciju možete napraviti tvrđe testo od brašna i vode, ukrase narežete, pravite po želji i nalepite na božićni kolač.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike