aktuelno

Recept dana: Čokoladna mus torta je pravi užitak za sve čokoljupce, a i oni koji to nisu zbog nje će postati

20.06.2025

07:53

0

Autor: Milica Lekić

Ukus koji osvaja sva čula

Recept dana: Čokoladna mus torta je pravi užitak za sve čokoljupce, a i oni koji to nisu zbog nje će postati
Copyright Printscreen/YouTube

Čokolada je uvek dobar izbor. Bilo da slavite rođendan, obeležavate poseban datum ili jednostavno želite da obradujete sebe i svoje najmilije, čokoladna torta retko kada ostavlja ravnodušne. Među brojnim varijantama, posebnu čar ima upravo čokoladna mus torta: spoj savršeno mekanog biskvita, bogatog musa i sa mnogo čokolade.

Ova torta nije samo desert, ona je čisto uživanje. Mekan, sočan biskvit natopljen rumom i mlekom daje joj posebnu aromu, dok čokoladni mousse krem donosi onaj raskošni, puni ukus čokolade kojem je teško odoleti. Glazura na vrhu zaokružuje celu priču i daje torti sjaj koji je čini pravim vizuelnim i gastronomskim spektaklom.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta (+ 3 sata hlađenja)
Recept dana: Čokoladna mus torta je pravi užitak za sve čokoljupce, a i oni koji to nisu zbog nje će postatiPexels
 

Sastojci:

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike oštrog brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1 kašika vode
Recept dana: Čokoladna mus torta je pravi užitak za sve čokoljupce, a i oni koji to nisu zbog nje će postatiPexels
 

Za preliv:

  • 85 ml mleka
  • 3 kašike ruma

Za mus:

  • 300 g crne čokolade
  • 600 ml slatke pavlake

Za glazuru:​

  • 100 ml slatke pavlake
  • 60 g crne čokolade 

Priprema:

1. Najpre pripremite biskvit tako što ćete odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok masa ne postane svetla i glatka.

2. Dodajte brašno, kakao i vodu, pa sve dobro sjedinite mikserom. U drugoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca, a zatim ga lagano umešajte u smesu sa žumancima, koristeći špatulu.

3. Pripremljenu smesu sipajte u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok biskvit ne bude pečen. Nakon pečenja, ostavite biskvit da se potpuno ohladi.

Recept dana: Čokoladna mus torta je pravi užitak za sve čokoljupce, a i oni koji to nisu zbog nje će postatiPrintscreen/YouTube
 

4. Za pripremu čokoladnog musa, zagrejte slatku pavlaku skoro do ključanja, sklonite sa vatre i dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i dobijete glatku smesu.

5. Ostavite da se prohladi. U međuvremenu umutite ostatak slatke pavlake u mekani šlag. Povežite šlag sa prohlađenom čokoladnom smesom i lagano sjedinite da ostane vazdušasta struktura.

6. Na tanjir postavite ohlađeni biskvit i obložite ga obručem kalupa. Prelijte ga mešavinom toplog mleka i ruma, ravnomerno natapajući površinu. Preko biskvita rasporedite pripremljeni mus krem i lepo ga poravnajte.

Recept dana: Čokoladna mus torta je pravi užitak za sve čokoljupce, a i oni koji to nisu zbog nje će postatiPrintscreen/YouTube
 

7. Za glazuru, zagrejte slatku pavlaku, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok ne dobijete glatku, svilenkastu smesu. Prohlađenu glazuru ravnomerno prelijte preko čokoladnog musa.

8. Tortu ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne, najbolje preko noći. Nakon hlađenja pažljivo uklonite obruč i po želji dekorišite tortu šlagom, kremom ili čokoladnim ukrasima.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike