
Recept dana: Čokoladna mus torta je pravi užitak za sve čokoljupce, a i oni koji to nisu zbog nje će postati
Ukus koji osvaja sva čula

Čokolada je uvek dobar izbor. Bilo da slavite rođendan, obeležavate poseban datum ili jednostavno želite da obradujete sebe i svoje najmilije, čokoladna torta retko kada ostavlja ravnodušne. Među brojnim varijantama, posebnu čar ima upravo čokoladna mus torta: spoj savršeno mekanog biskvita, bogatog musa i sa mnogo čokolade.
Ova torta nije samo desert, ona je čisto uživanje. Mekan, sočan biskvit natopljen rumom i mlekom daje joj posebnu aromu, dok čokoladni mousse krem donosi onaj raskošni, puni ukus čokolade kojem je teško odoleti. Glazura na vrhu zaokružuje celu priču i daje torti sjaj koji je čini pravim vizuelnim i gastronomskim spektaklom.
Vreme pripreme:
- 60 minuta (+ 3 sata hlađenja)

Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike oštrog brašna
- 2 kašike kakaa
- 1 kašika vode

Za preliv:
- 85 ml mleka
- 3 kašike ruma
Za mus:
- 300 g crne čokolade
- 600 ml slatke pavlake
Za glazuru:
- 100 ml slatke pavlake
- 60 g crne čokolade
Priprema:
1. Najpre pripremite biskvit tako što ćete odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok masa ne postane svetla i glatka.
2. Dodajte brašno, kakao i vodu, pa sve dobro sjedinite mikserom. U drugoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca, a zatim ga lagano umešajte u smesu sa žumancima, koristeći špatulu.
3. Pripremljenu smesu sipajte u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok biskvit ne bude pečen. Nakon pečenja, ostavite biskvit da se potpuno ohladi.
Printscreen/YouTube
4. Za pripremu čokoladnog musa, zagrejte slatku pavlaku skoro do ključanja, sklonite sa vatre i dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i dobijete glatku smesu.
5. Ostavite da se prohladi. U međuvremenu umutite ostatak slatke pavlake u mekani šlag. Povežite šlag sa prohlađenom čokoladnom smesom i lagano sjedinite da ostane vazdušasta struktura.
6. Na tanjir postavite ohlađeni biskvit i obložite ga obručem kalupa. Prelijte ga mešavinom toplog mleka i ruma, ravnomerno natapajući površinu. Preko biskvita rasporedite pripremljeni mus krem i lepo ga poravnajte.
Printscreen/YouTube
7. Za glazuru, zagrejte slatku pavlaku, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok ne dobijete glatku, svilenkastu smesu. Prohlađenu glazuru ravnomerno prelijte preko čokoladnog musa.
8. Tortu ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne, najbolje preko noći. Nakon hlađenja pažljivo uklonite obruč i po želji dekorišite tortu šlagom, kremom ili čokoladnim ukrasima.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari